280

Haags PVV-raadslid schoffeert rouwende Noren

Politicus basht 'Noorse PvdA' met valse informatie

Raadslid gebruikt maanden oud bericht om rouwende socialisten zwart te maken. Ook raar: hij tooit zichzelf met het symbool van de kruisvaarders.

Terwijl de wereld verbijsterd is over de massamoord op jongeren van de Noorse Arbeiderspartij, een zusterpartij van de PvdA, gaat het Haagse PVV-gemeenteraadslid Arnoud van Doorn op Twitter onverminderd door met bashen. Hij wordt daarbij niet gehinderd door enige kennis van zaken.

Van Doorn twitterde zondagavond: “Noorse PvdA wil Israel bombarderen”. Hij linkt daarbij naar een conspiracy-site die zich richt tegen ‘De Nieuwe Wereldorde’.

Van zijn beschuldiging klopt werkelijk niets. Het gaat om te beginnen niet om ‘de Noorse PvdA’ maar om de Sosialistisk Venstreparti, een partij die meer lijkt op de Nederlandse SP. Het bewuste bericht dateert van 27 maart(!) en handelt over het partijcongres waar een motie werd ingediend tegen de bombardementen op Libië. Binnen de partij SV is grote weerstand tegen militair geweld. De motie stelde dat de acties de internationale geloofwaardigheid ondermijnen omdat er bij goedkeuring van de bombardementen dan ook actie ondernomen zou moeten worden tegen Israël als dat land Gaza aanvalt. De protestmotie is verworpen en de SV ging akkoord met de NAVO-acties tegen Khadaffi. Van een voorstel tot ‘bombarderen van Israël’ is geen moment sprake geweest. De ‘Noorse PvdA’, oftewel de Arbeiderpartiet, heeft er al helemaal niets mee te maken.

Van Doorn gebruikt de desinformatie en verdraaide feiten om de Nederlandse PvdA te bashen. Juist bij die partij heerst rouw om de Noorse slachtoffers , ook al omdat ze persoonlijke banden hebben.  

In een verklaring over de massamoord stelde Wilders zaterdag dat zijn partij “alles verafschuwt waar die man voor staat en heeft gedaan”. Dan is het wellicht verstandig nog eens te kijken naar het – inmiddels verwijderde – symbool waar raadslid Van Doorn zich mee tooide op Twitter. Het zogeheten Jeruzalem Kruis, symbool van de gewapende strijders die in de duistere Middeleeuwen oorlog voerden tegen moslims. Massamoordenaar Breivik dweepte ook met die symboliek. Hij zag zichzelf als een nieuwe kruisridder. Van Doorn kennelijk ook.

Het raadslid Van Doorn, belast met de portefeuille Veiligheid, raakte eerder dit jaar in opspraak omdat hij wegholde uit een debat toen hem het vuur aan de schenen werd gelegd.

Update 25-7 12:20

Van Doorn heeft de bewuste tweet inmiddels verwijderd en meldt: “Mijn twitterbericht was wellicht qua timing wat onhandig”. 

cc-foto: Roel Wijnants / screenshot VanDoornA: Ouafa du Monceau / Tweet: Joop

Geef een reactie

Laatste reacties (280)