Laatste update 21:58
39

Haagse burgemeester greep niet in bij vuurstapels uit angst voor rellen

Uit angst voor rellen heeft de Haagse burgemeester Pauline Krikke het ontsteken van twee enorme brandstapels op het strand bij Scheveningen en Duindorp toegestaan. Ook in de aanloop naar oud en nieuw is op verschillende tijdstippen een oogje dicht geknepen. De jaarlijks terugkerende wedstrijd om wie de hoogste vuurstapel weet te bouwen ontaardde dit jaar in een ravage. Omdat veiligheidsregels werden genegeerd en de gemeente niet ingreep richtte een vonkenregen die over naburige wijken trok grote schade aan. Uit een door de gemeente vrijgegeven onderzoek blijkt nu dat Krikke bang was voor escalatie en zelfs voor mensenlevens vreesde. Om die reden is meer dan eens besloten niet in te grijpen.

Toen een groep vuurstapelbouwers met vijf vrachtwagens gevuld met pallets in de richting van het strand reed in de nacht van 30 op 31 december, liet Krikke hen begaan omdat ze bang was dat dronken bouwers het niet zouden pikken als ze zouden worden tegengehouden. Het onderzoek naar de gebeurtenissen die uiteindelijk hebben geleid tot de enorme schade is erg uitgebreid en bevat zelfs smsjes en whatsapp-berichten van Krikke. In het onderzoek is te lezen hoe knopen werden doorgehakt:

Gelet op de feitelijke omstandigheden, zoals de nachtelijke uren, de locatie op het strand, de niet-directe beschikbaarheid van ME en het feit dat de bouwers onder invloed waren, is de afweging gemaakt of het te bereiken doel zou opwegen tegen de veiligheidsrisico’s van een optreden en heeft de burgemeester besloten dat het op dat moment, op die locatie en onder genoemde omstandigheden niet het geval was.

Cc-foto: Maurice Verbiest

Geef een reactie

Laatste reacties (39)