31

‘Haagse cultuur dodelijk voor duurzame toekomst’

Video oud-minister Jacqueline Cramer, beste coalitie voor duurzaamheid: 'Een brede coalitie met PvdA, GroenLinks en D66, die zich echt committeert aan duurzaamheid met ambitieuze doelen op de lange termijn'

De Haagse politieke cultuur met zijn korte termijn denken en profileerdrang is dodelijk voor de toekomst van Nederland. Dat zegt oud-minister van VROM Jacqueline Cramer (PvdA) in een interview met NU.nl. “Pakken we op de grote dossiers niet door, dan krijgen we sociale onrust en gaan we er economisch sterk op achteruit”, waarschuwt Cramer, die deel uitmaakte van het kabinet Balkenende IV.


Cramer is momenteel hoogleraar Duurzaam Innoveren. Als minister slaagde ze er niet in om een duurzaam energiebeleid voor de lange termijn veilig te stellen. In het interview met NU.nl zegt ze daarover:

Ik wilde niet meer investeren in oude energiebronnen en meer inzetten op duurzame energie. Maar de oude economie werd niet afgebouwd en er werd geen halt toegeroepen aan extra kolencentrales waardoor Nederland het afvalputje van Europa dreigt te worden. Die verandering is me niet gelukt.”

Onder Rutte kreeg duurzame energie volgens de oud-minister bijzonder weinig aandacht. “Duurzaamheid was uit en kleefde aan Balkenende IV”, aldus Cramer:

Toen ik begon hadden we laag percentage duurzame energie. Je hebt niet zomaar een paar windturbines erbij gebouwd, zeker niet op het land. Ook het percentage zonnepanelen gaat niet direct omhoog.
Met het beleid dat we in gang hadden gezet, konden we naar 19% duurzame energie in 2020. Het is nu bijgesteld tot 11%, maar vanuit Europa moeten we minstens 14% halen, dus daar moet nog een tandje bij.

Duurzaamheid lijkt ook bij de komende verkiezingen maar moeizaam een plek op de prioriteitenlijst te kunnen veroveren. Cramer:

Er zit niet veel verschil tussen de programma’s van PvdA, GroenLinks en D66, de partijen met de meeste aandacht voor duurzaamheid. De verhalen zijn alleen heel algemeen.”

Maar het lijkt ook het proces van besluitvorming in Den Haag te zijn dat veranderingen in de weg staat:

In het bedrijfsleven is allang een proces op gang richting spaarzaam gebruik van grondstoffen en duurzame energievormen. Je kunt dus niet volstaan met één simpele wet en denken dat het daarmee opgelost is. Nee, je moet een proces op gang brengen en iedereen in je bootje krijgen om ervoor te zorgen dat we gezamenlijk de ambitieuze lange termijn doelen halen.”

“In Den Haag zegt men: hoe kunnen we dit simpel in een wet gieten en dan zijn we klaar. Dan wil men ook nog graag dat het een wet is waarmee je je af kunt zetten tegen iemand anders die het tegendeel beweert. Want dan profileer je je.”

De beste coalitie voor duurzaamheid volgens de hoogleraar?

Een brede coalitie met PvdA, GroenLinks en D66, die zich echt committeert aan duurzaamheid met ambitieuze doelen op de lange termijn. In het programma van CDA en ChristenUnie zit ook veel duurzaamheid. De VVD heeft het nu niet, maar Rutte heeft het ooit gehad over GroenRechts, dus wie weet.

Volgens Cramer ontbreekt het Nederland verder aan “collectief leiderschap”.

Daar heeft Nederland – zeker in deze onzekere tijden – behoefte aan. De politieke gevechten moet je blijven voeren, want daar gaat politiek over. Maar we moeten op de hoofdlijn oplossingen vinden. Dat geldt niet alleen voor duurzaamheid, maar ook voor integratie, de economische crisis en de huizenmarkt.”

De gevolgen:

We krijgen sociale onrust, gaan economisch sterk achteruit, verpesten ons imago en isoleren onszelf in de wereld. En dat kan Nederland zich niet permitteren.”

NU.nl: Nederland mist collectief leiderschap

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)