34

Haagse politie moet minder wit worden

Van Aartsen neemt maatregelen na reeks van problemen en incidenten

Het politiekorps van Den Haag moet meer niet-blanke agenten krijgen en personeel met een niet-Westerse achtergrond moet vaker doorstromen naar hogere functies. Ook gaat de politie actiever optreden tegen discriminatie, zowel binnen als buiten het korps.

Mr. J.J. (Jozias) van Aartsen burgemeester van 's-GravenhageBurgemeester Van Aartsen is vast van plan een cultuuromslag te bewerkstelligen na een hele reeks incidenten. Het korps werd door bewoners maar ook een oud-medewerker beschuldigd van racisme. Datzelfde verwijt werd geuit toen afgelopen zomer een Antilliaanse toerist bij een arrestatie werd gewurgd door agenten en overleed. 

Van Aartsen wil dat de agenten een betere afspiegeling gaan vormen van de bevolkingssamenstelling van de hofstad. Daartoe wordt de werving aangepast. Ook wordt er strenger opgetreden tegen discriminatie, meldt Omroep West:

 ‘De registratie van discriminatie is belangrijk. Daar willen wij prioriteit aan geven,’ zegt hij. ‘Ook moet er in het korps zelf geen enkele terughoudendheid zijn voor het doen van aangifte, als een agent zich gediscrimineerd voelt.’ Verder moet discriminatie worden teruggedrongen door het geven van cursussen, het onderhouden van meer contacten in verschillende gemeenschappen en een bredere toepassing van de bodycam, een camera op het politieuniform. 

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (34)