133

Haagse politie stopt allochtone diabetespatiënte in cel als ‘junk’

Update: Opstelten op matje bij Marcouch om fout politie ... 'je bent allochtoon, dus een bedrieger'

De Haagse politie heeft een diabetespatiënte die in een pashokje van de HEMA zichzelf een insulineshot gaf, gearresteerd en opgesloten als drusgverslaafde. Het tonen van medicijnen leidde tot de opmerking “dat is vast een truc om eerder weg te mogen uit de cel. Dat doen veel allochtonen.”


Updates onderaan

De 17-jarige patiënte voelde zich tijdens het winkelen onwel worden en begaf zich in een pashokje om insuline in haar bovenbeen te spuiten. Ze verloor daarbij per ongeluk wat urine. Winkelbeveiligers trokken op dat moment het gordijn op en beschuldigden haar van vandalisme en drugsgebruik. Naar uitleg werd niet geluisterd en de politie arriveerde. Op het moment dat het meisje haar gealarmeerde moeder zag aankomen en opstond om haar tegemoet te lopen werd ze door agenten met geweld tegen de muur geduwd.

Omroep West meldt:

Ze wordt vervolgens door agenten meegenomen naar het politiebureau. ‘Ik ben aangehouden voor winkelvernieling, door de urine. Ik zat vier uurtjes vast op het bureau Jan Hendrikstraat. Toen ik mijn medicijnen liet zien, zeiden ze: Dat is vast een truc om eerder weg te mogen uit de cel. Dat doen veel allochtonen.’ Ook krijgt ze van de HEMA een boete van 50 euro wegens ‘vernieling’. Het zou gaan om schoonmaakkosten. Ze vindt dat absurd: ‘Mijn vriendin heeft alles schoongemaakt met haar eigen handen.’ Een dag na het incident is ze naar het Westeinde ziekenhuis geweest voor een doktersverklaring. De arts maakt melding van hematomen (bloeduitstortingen) en zwellingen op beide bovenarmen.

De HEMA heeft verklaart het incident ‘vervelend’ te vinden. De partij Islam Democraten, die een zetel in de gemeenteraad heeft, wil dat het college van B&W excuses aanbiedt voor het gedrag van de politie. Het is volgens de partij niet voor het eerst dat de politie patiënten van buitenlandse afkomst op een schandalige manier behandelt. In een geval heeft dat geleid tot de dood van de patiënt stelt de partij:

Vooroordelen bij Haagse hulpdiensten hebben in 2012 gezorgd voor de dood van een Poolse jongedame. De meldkamer besloot geen ambulance maar de politie te sturen na een melding over een bewusteloze Poolse jongedame. De politie trok de conclusie dat de vrouw vast gedronken had en vertrok weer. Deze conclusie werd ondanks de verklaring van de partner van de jongedame dat deze niet had gedronken getrokken. De betreffende jongedame is door haar partner naar het ziekenhuis gereden waarna zij overleed aan een bloedvergiftiging.

De Haagse politie heeft een beruchte reputatie voor wat betreft omgang met allochtonen. Vorig jaar werd een hele reeks incicdenten tegen allochtonen, van machtsmisbruik tot nodeloos geweld, geopenbaard.

Aan Omroep West zegt een woordvoerder van de politie:

De verdachte heeft in een pashokje in de HEMA geplast en is hierop aangehouden door de beveiliging, die haar vervolgens heeft overgedragen aan agenten. Op basis van de informatie die zij kregen zou er sprake zijn van opzet. De verdachte wenste gebruik te maken van een advocaat, die ook aanwezig was bij het verhoor, waardoor het verhoor en haar invrijheidstelling langer op zich liet wachten.

Update 12.00 uur:
Het PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ter verantwoording geroepen om het incident, dat meldt Omroep West. De VVD-bewindsvoerder moet dinsdag tijdens het vragenuurtje naar de Kamer komen om aan Marcouch uit te leggen waarom de zaak zo geëscaleerd is. Marcouch heeft vragen over de kwaliteit van de beveiligers en vindt het onprofessioneel dat het meisje door agenten werd aangesproken op haar allochtone afkomst: 

Zeker gezien alle andere incidenten rond politiebureau De Heemstraat en de minister is toch verantwoordelijk voor het optreden van de politie.

Als oud-politieagent vraagt Marcouch zich bovendien af of de politiemensen wel bevoegd en goed getraind waren: 

Want spuitende verslaafden zijn niet meer van deze tijd, die kom je nauwelijks meer tegen.

Ernstig misbruik van geweld bij Haagse politie

Geef een reactie

Laatste reacties (133)