85

Haagse PvdA neemt fel afstand van ‘knettergekke’ Aboutaleb

De Haagse afdeling van de PvdA heeft dinsdag fel afstand genomen van partijgenoot en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. Dat meldt Omroep West. Aboutaleb liet zaterdag weten dat wat hem betreft Nederland het toelatingsbeleid voor migranten aanscherpt, omdat ‘het maatschappelijk draagvlak’ onder druk staat. Volgens PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh is Aboutaleb ‘knettergek’.

Baldewsingh deed zijn uitspraak tijdens het Haagse lijsttrekkersdebat, waar hij de strijd aanbond met de enige andere kandidaat Martijn Balster, de huidige fractievoorzitter. De wethouder, favoriet in de peilingen, wil van de PvdA weer de grootste partij van de stad maken. Bij de vorige verkiezingen eindigde de partij op de derde plek, achter D66 en de PVV. Ook binnen de landelijke PvdA-top is er een voorkeur voor Baldewsingh. Voorzitter Hans Spekman heeft laten weten achter de wethouder te staan als nieuwe Haagse partijleider, maar ook andere prominenten als oud-partijleider Job Cohen steunen Baldewsingh.

De beide kandidaten stonden niet het hele debat lijnrecht tegenover elkaar. Wat betreft de uitspraken van Ahmed Aboutaleb waren Baldewsingh en Balster het roerend met elkaar eens. In het AD zei de Rotterdamse burgemeester onder meer dat het tijd is voor een centrumrechts kabinet en dat wat hem betreft de PVV wordt betrokken bij een nieuw kabinet. Daar heeft Nederland recht op, vindt Aboutaleb. ‘Knettergek’ dus, vond Baldewsingh. ‘Hij is zo rechts. Jammer dat het populisme ook in onze partij opkomt. Maar hij gaat over zijn eigen woorden.’

Bronnen: Omroep West, Den Haag FM / Beeld: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (85)