430

Haagse PVV wil allochtonen weren uit voetbalclubs

Clubs moeten 'zuiver Haags' worden... UPDATE PVV slikt voorstel in

De PVV in Den Haag wil dat het College van B&W iets gaat doen tegen de ‘islamisering’ van het Haagse amateurvoetbal, zo schrijft ze op haar website. Wethouder Karsten Klein (CDA) zegt dat er geen problemen zijn bij amateurclubs, maar intussen pleit PVV’er Richard de Mos voor een tijdelijke allochtonenstop.

Dat heeft raadslid en Tweede Kamerlid Richard de Mos laten weten.

Alleen via een allochtonenstop is volgens De Mos aan te tonen dat allochtonen de clubs in ‘gigantische’ problemen brengen. Als voorbeeld noemt hij de Haagse Marokkanen Club HMC Chabab waar de problemen volgens hem nijpend zijn. De HMC werd in 1993 opgericht als voetbalvereniging met een maatschappelijk doel. Op de site staat als missie: “Door het bieden en organiseren van voetbal activiteiten vangt HMC jongeren op zodat zij hun vrije tijd zinvol kunnen besteden.”

De Mos wil dat de clubs een Haags karakter behouden. Hij beweert dat voetbalclubs in Den Haag al jaren de noodklok luiden over alle ‘ellende die speelt bij vele clubs met een hoog percentage niet-westerse allochtone leden’.

De voetbalclubs zouden kampen met een tekort aan vrijwilligers omdat ouders van allochtonen zich niet inzetten en het ledengeld niet overmaken. De PVV wil om die reden ook een Haagse Zwarte Lijst van wanbetalers invoeren.

Collega-PVV’er Machiel de Graaf zegt op de Haagse PVV-site:

De tijd van pamperen middels het ongebreideld uitdelen van bv. Ooievaarspassen is voorbij. Voor wie niet mee wil doen om eigen club gezond te laten zijn, moet worden uitgeschreven en verdere toegang geweigerd. Als integratiebeleid dan zo belangrijk is, gebruik dan de sport als perfect hulpmiddel. Maar dan moet je wel de juiste beslissingen durven nemen”.

De PVV meent ook dat jongeren van niet-westerse afkomst vaker betrokken zijn bij respectloos gedrag en geweldsincidenten. De Mos wil dat het College de omvang van de problemen in kaart brengt. Hij vraagt wethouder Klein in een brief of hij een tijdelijke allochtonenstop wil toestaan als clubs kunnen aantonen dat een bepaald percentage van hun allochtonenleden problemen veroorzaken.

UPDATE
De Haagse PVV heeft het plan om allochtonen te weren bij voetbalclubs intussen ingetrokken. Indiener van het voortstel De Mos stelt dat ‘het ongelukkig gekozen woord allochtonenstop de discussie over de problemen binnen het Haagse amateurvoetbal ernstig heeft vervuild’. Daarom heeft de partij de vragen hierover aan het college teruggetrokken. Dat meldt de Volkskrant donderdagavond.

PVVDenHaag.nl: PVV wil oplossing ellende Haags amateurvoetbal

Volkskrant: PVV: Toch geen allochtonenstop voetbalclubs

cc-foto: Werner Wattenbergh. Vlaamse voetballertjes warmen zich op voor een wedstrijd.

Geef een reactie

Laatste reacties (430)