11

Haagse rechtbank puilt uit van langstudeerders

Uitspraak over langstudeerboete komt einde zomer

De aangespannen rechtszaak door studenten vanwege de ingevoerde langstudeerboete van staatssecretaris Zijlstra trekt vandaag veel bekijks. Een deel van de ruim 60 belangstellenden moesten naar een andere zaal van de Haagse rechtbank omdat ze niet meer in de zaal paste.

De studenten vinden de boete onrechtmatig. De studenten hadden zich op Facebook verenigd om naar de rechtbank te komen. Daarvoor hadden zich zeker 500 belangstellenden aangemeld. De uitspraak van de rechter over de langstudeerboete volgt pas later deze zomer.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) spanden eind vorig jaar de rechtszaak tegen de langstudeerboete aan. De langstudeerderswet houdt in dat iedere student vanaf het collegejaar 2012-2013 meer dan een jaar vertraging oploopt tijdens zijn bachelor- of masterstudie, 3000 euro moet betalen bovenop het collegegeld.

De studenten vinden de boete onterecht omdat het bedrag niet wordt geïndexeerd. “Dat wil zeggen dat het elk jaar wat duurder wordt”, aldus ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers in De Pers.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft de maatregel als collegegeldverhoging aan de Tweede Kamer gepresenteerd, terwijl de fiscale aftrekbaarheid van het verhoogde collegegeld niet mogelijk is. Het blijkt dus over een ordinaire boete te gaan”, aldus Hameleers.

Lees meer op Joop.nl: Studenten dagvaarden Staat om langstudeerboete

cc-foto: Jos van Zetten

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)