60

‘Haal kalifaatkinderen terug naar Nederland’

De Nederlandse staat heeft de verantwoordelijkheid de kinderen die in de Syrische kampen zitten te beschermen en actief uit de kampen op te halen. Het gaat om de kinderen met de Nederlandse nationaliteit of kinderen die hierop aanspraak kunnen maken. Dat stelt Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Ze baseert haar standpunt op het Kinderrechtenverdrag waarin staat dat een overheid de taak heeft om kinderen te beschermen als ouders hiertoe niet in staat zijn. Als de Nederlandse staat de kinderen niet zelf kan halen moeten dat gebeuren door internationaal samen te werken.

Zo’n 145 kinderen zijn door toedoen van hun ouders in het oorlogsgebied in Syrië terechtgekomen of geboren. Meer dan de helft van hen is jonger dan 4 jaar.

Zij worden ernstig in hun ontwikkeling bedreigd en hebben bescherming nodig, soms tegen hun eigen ouders. Deze kinderen mogen niet de dupe worden van de fouten van hun ouders en een overheid die hen niet beschermt, aldus de ombudsman die er in het advies ook vanuit gaat dat het in het belang van de samenleving is dat de kinderen veilig in Nederland opgevoed worden omdat ze anders op latere leeftijd wraakgevoelens zouden kunnen gaan koesteren.

Het kabinet weigert vooralsnog maar een vinger uit te steken om de kinderen te helpen. Het argument is dat de ouders en kinderen zich eerst uit eigen beweging moeten melden bij een diplomatieke vestiging. Dat is veelal onmogelijk omdat er in het strijdgebied geen consulaten of ambassades zijn en de kinderen en moeders veelal vastgehouden worden in gevangenkampen.

Eerder heeft de rechter de staat al bevolen een zwangere vrouw die opgesloten zit in een gevangenkamp terug te halen naar Nederland. De vrouw wordt door justitie vervolgd als Syrië-ganger en moet van de rechtbank in staat worden gesteld zichzelf tegen de aanklachten te verdedigen.

Zie ook: De verloren kinderen van het Kalifaat
Hollandse boter op het hoofd in jihadistendebat

cc-foto: Glenn Euloth

Geef een reactie

Laatste reacties (60)