15

Haalt dit kabinet de kerst?

In De Wereld Draait Door bespreken Prem Radhakishun, Sywert van Lienden en Xander van der Wulp de spanning in Den Haag

Minister Ard van der Steur ligt onder vuur vanwege de foto van Volkert van der G., die in opdracht van het ministerie van Justitie is genomen. Van der Steur meende nergens vanaf te weten, maar het ministerie van Justitie bleek achteraf dus wel degelijk op de hoogte te zijn. Staatssecretaris Mansveld ligt op haar beurt weer onder vuur vanwege de financiële rotzooi bij ProRail, waar zij zegt niets vanaf te hebben geweten. Hoewel Van der Steur zich er na zijn uitleg dinsdag redelijk ongeschonden vanaf heeft weten te maken, en ondanks de bescherming die Mansveld geniet van coalitiepartijen PvdA en VVD, een meerderheid, doemt de vraag nu toch op of dit kabinet de kerst zal halen.


De leugen van Van der Steur werd dinsdag nog eens duidelijk toen hij toegaf dat de volledige ambtelijke en politieke top van het ministerie van Veiligheid en Justitie betrokken was bij de beslissing om een ‘persfoto’ van Volkert van der G. te laten maken. Het Openbaar Ministerie, de reclassering en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid waren vooraf op de hoogte, evenals toenmalig minister Opstelten. Eerder had hij tegenover de Tweede Kamer verklaard dat ‘voor zover hij kon nagaan’ zijn ministerie niet van de foto wist. Dat was niet waar: op het moment dat hij die verklaring deed uitgaan, was hij al ingelicht.

Het AD schrijft dat het in de Haagse wandelgangen gonst dat Mansveld de kerst niet zal halen. De SP heeft geen vertrouwen dat Mansveld de grote problemen op het spoor aankan, ook de andere oppositiepartijen twijfelen eraan. De Tweede Kamer voelt Mansveld dinsdagavond aan de tand. De coalitiepartijen hebben voorafgaand aan het debat ternauwernood voorkomen dat er een hoorzitting zou worden gehouden, door extra Kamerleden op te trommelen om tegen het verzoek van de oppositie te stemmen.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)