146

Haalt Leers de Kerst?

[Video] Leers bij Nieuwsuur ... 'Achilleshiel' kabinet blijft voor problemen zorgen … Tofik Dibi (GroenLinks): 'Mensen krijgen een Vogelaar-gevoel bij hem'

Het kabinet zit er amper twee weken of de kersverse minister van Immigratie Gerd Leers is al een record aantal malen door de Kamer op het matje geroepen. De vraag is nu onder meer of hij heeft gelogen in de kwestie rond het uitzetten van Iraakse asielzoekers.


GroenLinks-parlementariër Tofik Dibi is somber over de perspectieven van de minister die eerder wegens gebrekkig inschattingsvermogen in opspraak raakte als burgemeester.

De Pers schrijft:

‘Je merkt dat alle ogen nu op hem gericht zijn en dat mensen een beetje een Vogelaar-gevoel bij hem beginnen te krijgen’, zei Dibi.

Trouw ziet de lastige positie van Leers minder zwart in:

Gaat hij in zijn maatregelen niet ver genoeg dan krijgt hij Geert Wilders op zijn dak, die de migratie naar Nederland wil beperken. Gaat hij te ver, dan kan hij de oppositie tegen zich in het harnas jagen en wellicht enkele Kamerleden van het CDA. Met slechts één stem verschil voor deze coalitie is de positie van Leers wankel.
Dat betekent nog niet dat, bijna een maand na het aantreden van het kabinet, de dagen van Leers zijn geteld, zoals de oppositie voorspelt. Het is de vraag of een PVV-motie van wantrouwen een meerderheid krijgt in de Kamer. Binnen de oppositie is informeel afgesproken zo’n motie niet te steunen, tenzij er sprake is van ernstige fouten.

De kwesties:

– Leers stemde in Brussel in met het afschaffen van visumplicht voor Bosniërs en Albanezen. Zijn verweer: ‘Ik kon niet anders’ (Pijnlijk: Hij arriveerde ook nog eens te laat op de EU-bijeenkomst)

– Hij ‘wist niet’ dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn plan om Iraakse asielzoekers gedwongen uit te zetten, had verboden. (De kwestie leverde al drie spoeddebatten op)

– Onduidelijkheid over hoe hij als minister zijn zakelijke belangen heeft gescheiden bij de afwikkeling van een investeringsstrop rond een vakantievilla in Bulgarije. (Het akkefietje kostte Leers de kop als burgemeester van Maastricht).

Geef een reactie

Laatste reacties (146)