5

In Haarlem staken de Deliveroo-bezorgers op de drukste dag van het jaar

Maaltijdbezorgers van Deliveroo leggen in Haarlem op nieuwjaarsdag – de drukste dag van het jaar – het werk neer. Ze staken tegen het voornemen van Deliveroo om vanaf februari alleen nog zzp’ers (kleine zelfstandigen) in te zetten. Vanaf 1 februari wordt het arbeidscontract van bezorgers niet meer verlengd.

Het gevolg van de verandering is groot: werknemers worden hiermee zelf verantwoordelijk voor hun eigen premies. Het scheelt Deliveroo daarom geld, maar zorgt op zijn beurt voor veel onzekerheid voor de zzp’ers. Ze zijn hiermee bijvoorbeeld niet verzekerd voor ziekte. Ook de pensioen moeten de zzp’ers zelf regelen.

Op dit moment werken in heel Nederland zo’n 1500 bezorgers in vaste dienst bij Deliveroo, zo’n vier- tot vijfhonderd werkt als zzp’er. De FNV hoopt met de stakingsactie voor elkaar te krijgen dat Deliveroo ook in de toekomst maaltijdbezorgers gewoon in dienst neemt. Ook concurrentiebedrijven als Foodora en Thuisbezorgd.nl willen dat Deliveroo medewerkers in dienst blijft nemen. Ze zijn bang dat Deliveroo straks kosten bespaart wanneer het werknemers niet meer in loondienst neemt en er oneerlijke concurrentie is.

In Haarlem wordt tussen 17.00 en 20.00 een protestmanifestatie gehouden op de Grote Markt.

FNV stuurde eerder een ultimatum naar Deliveroo. FNV stelde twee eisen: het zzp-model moet worden ingetrokken en maaltijdbezorgers mogen alleen werken op basis van een arbeidsovereenkomst.

Eén van de stakers, Thomas van Drielen, legt uit:

Mijn eigen administratie regelen, mijn eigen verzekeringen afsluiten. Ik wil al die rompslomp niet. Ik wil gewoon maaltijden bezorgen.Als mijn contract afloopt kan dit alleen nog maar als schijnzelfstandige en daarom blijf ik actie voeren totdat Deliveroo een keer naar ons gaat luisteren.

cc-foto: Eugenuity

Geef een reactie

Laatste reacties (5)