6

Hackers boos op Polen: overheidswebsites plat

Hackerscollectief Anonymous steelt documenten en legt overheidssites plat... Protest tegen verdrag ACTA dat overheid in Polen stiekem al heeft goedgekeurd...

De Poolse overheid blijkt stiekem z’n goedkeuring te hebben gegeven aan Acta, het verdrag dat volgens critici internetcensuur mogelijk maakt. En dat was voor hackerscollectief Anonymous reden om dit weekend een flinke digitale aanval op te zetten. Resultaat: Heel veel Poolse overheidssites lagen plat en er zijn enkele documenten buit gemaakt.

De aanval begon zaterdag met het platleggen van het Poolse Parlement (de Sejm), daarna volgden dit weekend het bureau van premier Donald Tusk, het Ministerie van Cultuur en Jeugd en het bureau van de Poolse President. Sommige van deze websites zijn nog steeds niet bereikbaar.

Op de pagina van premier Tusk werd een boodschap geplaatst dat hij ‘een slecht mens’ is en dat hij er niet in zal slagen om ‘het internet te censureren’. In de meeste gevallen ging het om relatief eenvoudige DDoS-aanvallen, waardoor de sites overbelast raken. Maar minister Boni van Digitalisatie heeft bevestigd dat er ook gegevens zijn gestolen van de laptop van zijn viceminister Igor Ostrowski.

Via Twitter laat Anonymous weten de aanvallen vol te houden tot en met 26 januari. Dat is de datum dat Polen het controversiële verdrag wil gaan ondertekenen in Tokio.

De actie heeft ervoor gezorgd dat het Acta-verdrag hoog op de Poolse agenda is komen te staan. Totnogtoe was het geen onderwerp omdat de regering de goedkeuring aan het verdrag buiten alle publiciteit en het oog van de oppositie had weten te houden.

Anonymous is overigens ook bezig met aanvallen op Amerikaanse sites nadat Megaupload.com door de FBI offline werd gehaald.

Webwereld: Anonymous legt Poolse overheid plat om Acta

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (6)