Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hackers gijzelen openbaar vervoersysteem San Francisco

  •  
28-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-11-28 om 12.44.19
Digitalisering heeft de wereld veel goeds gebracht: zo is gebruiksgemak van producten en services in veel gevallen toegenomen. Maar aan digitalisering kleeft ook een keerzijde. Zoals afgelopen weekend in San Francisco: daar hebben hackers het openbaar vervoersysteem platgelegd en gegijzeld. De hackers eisten 100 Bitcoin (zo’n 66.000 euro), nadat ze meer dan 2.000 computers hadden geïnfecteerd met zogenoemde malware. De autoriteiten zagen zich genoodzaakt alle kaartautomaten preventief uit te schakelen, waarna het openbaar vervoer gratis gebruikt mocht worden. Sinds zondag doen de kaartautomaten het weer, maar onduidelijk is of de hack voorbij is.
Hoewel er nog volop onderzoek wordt gedaan naar de grootte van de hack, zou privacygevoelige informatie van gebruikers onaangetast zijn. Ook de veiligheidssystemen van het openbaar vervoer zelf zouden niet in het geding zijn geweest.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.