84

Hagenezen pesten stelselmatig allochtonen weg

Burgemeester Van Aartsen: 'Gemeente maakt zich grote zorgen' ... Ruiten worden ingegooid en er worden racistische leuzen op muren gekalkt

Allochtonen die in de Haagse wijk Duindorp komen wonen, worden stelselmatig weggepest. Dat hebben burgemeester Jozias van Aartsen en woningbouwvereniging Vestia bevestigd aan Omroep West. In de wijk worden ruiten van allochtone bewoners en ondernemers ingegooid en er worden racistische leuzen op muren gekalkt. Autochtone Duindorpers zeggen dat er in hun buurt geen plaats is voor allochtonen. Veel getroffen gezinnen kiezen eieren voor hun geld en verlaten de wijk.

Bewoners halen de schouders op over het geweld tegen allochtonen en verklaren tegenover Omroep West:

Buitenlanders horen hier niet. Duindorpers die in Scheveningen willen wonen, willen die woningen ook hebben. Ze zijn boos dat buitenlanders dan voorrang hebben op ons.

Burgemeester Van Aartsen van Den Haag geeft aan dat de gemeente zich grote zorgen maakt. Woningcorporatie Vestia, die in Duindorp veel bezit heeft, erkent dat mensen worden weggejaagd en dat eigen medewerkers worden bedreigd. De woningcorperatie meldt dat er sinds het begin van dit jaar zeker zes incidenten zijn geweest, die variëren van het ingooien van ruiten en bedreigingen, tot het ophangen van varkenskoppen aan de gevel van woningen en het draaien van keiharde muziek.

Een buurvrouw snapt het beleid van Vestia niet:

Op Facebook gaan er al gauw berichten rond als er ergens een allochtoon gezin komt wonen. Ik snap niet waarom ze die buitenlanders hier neerzetten, daar komt alleen maar ellende van. Mensen zijn gewoon racistisch hier.

Een andere buurtbewoonster geeft de Duindorpers die ruiten van allochtone buren ingooien ‘groot gelijk’: 

Net zo lang pesten tot ze eruit zijn. Er zijn genoeg mensen uit Duindorp weggegaan, die graag terugwillen. En dan zetten ze er iemand neer die hier niks te zoeken heeft.

Een oudere Duindorpster bij de supermarkt op het Tesselseplein wijt de problematiek aan de allochtonen zelf:

Ik heb zelf Antillianen boven me gehad, het was echt vreselijk. Het is wel triest dat bij sommigen de ramen worden ingegooid. Maar ja, de woningbouw moet ze ook niet in deze wijk stoppen. M’n kleinkinderen pesten die mensen net zo lang weg tot ze eruit zijn.”

Een woest gebarende buurtbewoner vindt dat allochtonen maar gewoon ergens anders moeten gaan wonen:

Op de Vaillantlaan, de Hoefkade, Parallelweg, daar staan genoeg huizen. Oprotten! Laatst stonden vier huizen leeg. En wie zetten ze daar in? Alle nationaliteiten behalve een blanke. En wat hebben de mensen in die straat gedaan, alle vier de ramen ingedonderd. Optreden, wegwezen!

Een woordvoerder van Vestia heeft geen verklaring voor de oplaaiende agressie jegens allochtonen:

Vroeger waren Duindorpers al tegen nieuwkomers in de wijk. De laatste tijd richten ze zich meer en meer op allochtonen.” 

Geef een reactie

Laatste reacties (84)