32

Haïti, de ramp in beeld

Big Picture: Foto's van verwoesting, leed, wanhoop en hulp ... Amerikaanse tv-dominee beschuldigt ex-slavenstaat van 'pact met de duivel'

Ergste aardbeving in 200 jaar verwoest een van de meest geplaagde landen ter wereld. De beving met een kracht van 7 op de schaal van Richter vind vlak bij de hoofdstad Port-au-Prince plaats en werd gevolgd door twaalf zware naschokken die de kracht van 5 overstegen.

Duizenden mensen liggen nog onder het puin. Een serie foto’s bijeengebracht door The Big Picture van de Amerikaanse krant Boston Globe toont de totale ontreddering van een land dat een geschiedenis van ellende kent. Bekijk de serie hier.

Ook The Frame heeft beeldseries samengesteld. Deel 1, Deel 2.

Dagblad De Pers meldt dat er ook Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Joop-lid Aert Willem d’Holbach schrijft in een reactie: “Ik probeer al ruim 24 uur contact te krijgen met een goede vriendin van me die daar zit. Dan blijkt ineens zo’n ramp angstwekkend dichtbij te zijn.” Het Internationale Rode Kruis heeft een website geopend voor vermissingen van buitenlanders in Haïti.

Ondertussen spoedt de wereld te hulp. Gespecialiseerde reddingsteams uit de hele wereld reizen af naar het gebied waar vermoedelijk duizenden mensen onder puinhopen begraven liggen. Vanaf Eindhoven vertrekt vandaag een Search & Rescue team. De Wereldbank stelt 100 miljoen aan hulp beschikbaar.

Voor de New York Times schreef fotograaf Maggie Steber haar gedachten op terwijl ze op het punt stond te vertrekken naar het onfortuinlijke land waar ze al meer dan 20 jaar foto’s maakt. Haiti, de eerste zwarte republiek ter wereld, werd meer dan 200 jaar geleden gesticht door slaven die Franse overheersers verjoegen. ‘Het is moeilijk voor te stellen dat dit land, zo geplaagd door een gewelddadige geschiedenis, nog iets ergers kan overkomen.’ Zie hier een selectie van de foto’s die ze de afgelopen 20 jaar maakte.

De Amerikaanse fundamentalistische maar invloedrijke televisiedominee Pat Robertson heeft verklaard dat Haïti gestraft wordt door God omdat de opstandige slaven tweehonderd jaar geleden voor hun bevrijding een ‘pact met de duivel’ hebben gesloten. Zie video hier

cc-foto: Presidencia de la República del Ecuador Ecuadoraanse militairen die een hulptransport inladen.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)