39

Haïti: vluchten mag niet meer

Amerikaanse marine grendelt Haïti af ... willen voorkomen dat slachtoffers vluchten ... gewonden mogen niet in VS geholpen worden ... gevangenis ontruimd om gevluchte Haïtianen op te sluiten

De VS vrezen dat er de komende weken een vluchtenlingenstroom op gang komt en hebben de kustwacht en marine in paraatheid gebracht om te voorkomen dat Haïtianen het door rampspoed getroffen eiland ontvluchten. Het machtsvertoon is de bittere keerzijde van de internationale hulpacties.

Door redactie Joop

Zo worden er dagelijks vluchten uitgevoerd boven HaÏti met een speciaal toestel, een EC-130J Commando Solo,  met aan boord een radiostation dat permanent waarschuwingen uitzendt naar de Haïtiaanse bevolking om niet te vluchten. De waarschuwing is ingesproken door de Haïtiaanse ambassadeur in de Verenigde Staten en luidt:

Luister, ren niet naar je boot om het land te verlaten. Ik zal eerlijk zijn: als je denkt dat je de VS kunt bereiken en alle deuren voor je open gaan dan is dat helemaal niet geval. Ze zullen je op zee onderscheppen en je terugsturen naar waar je vandaan kwam.

Volgens de Amerikanen is de boodschap bedoeld om de ‘veiligheid van de Haïtianen te bevorderen’. Om te zorgen dat de boodschap overkomt worden er 50.000 radio’s onder de bevolking verspeid, meldt CNN.

Volgens de nieuwszender CBS is er sprake van een ongekend groot pakket voorzorgsmaatregelen met de naam Operation Vigilant Sentry (Operatie Waakzame Wachtpost) waarbij schepen en vliegtuigen van de kustwacht speuren naar eventuele vluchtelingen. De vliegtuigen maken luchtopnamen om te zien of er Haïtianen op de stranden zijn die aanstalten maken per boot te vluchten. Zo ja, dan worden ze meteen onderschept.

Amerikaanse passagiersvliegtuigen die reddingswerkers en hulpgoederen afleveren in Haïti zijn gedwongen het land leeg te verlaten omdat ze geen Haïtianen mee mogen nemen. De officiële reden is dat passagiers door gebrek aan apparatuur niet gescreend kunnen worden op terroristische antecedenten.

Uit voorzorg is in een Amerikaanse detentiecentrum voor illegalen ruimte gemaakt om eventuele Haïtiaanse vluchtelingen die er in slagen de VS te bereiken meteen op te kunnen sluiten. Gewonden Haïtianen mogen niet naar de VS worden overgebracht voor noodzakelijke medische behandelingen. Volgens hulpverleners is er sprake van een ‘krankzinnige situatie’. Ook het buurland de Dominicaanse republiek heeft militairen in paraatheid gebracht om te voorkomen dat Haïtianen de ellende kunnen ontvluchten.

Vooralsnog is er geen sprake van een vluchtelingenstroom, vermoedelijk omdat de getroffenen door gebrek aan water en voedsel nog te verzwakt zijn.

In de jaren negentig ontvluchtten tienduizenden Haïtianen het eiland nadat de eerste democratische gekozen president, de linkse ex-priester Aristide, werd afgezet middels een door de Amerikanen gesteunde militaire staatsgreep.

 cc-foto: bbc worldservice

Geef een reactie

Laatste reacties (39)