33

Haïti: waar blijft het geld?

Zes maanden na de ramp is nog geen 2 procent van de beloofde 8 miljard euro hulp daadwerkelijk gedoneerd

De internationale gemeenschap schoot na de ramp massaal te hulp en beloofde miljarden aan hulp. Maar meer dan beloftes zijn het tot nu toe niet geweest. De Amerikaanse nieuwszender CNN zocht uit dat slechts vier landen daadwerkelijk geld hebben gegeven: Brazilië, Noorwegen, Estland en Australië.

Door redactie Joop

De VS beloofde 1,15 miljard dollar maar heeft nog niets daarvan betaald. Hetzelfde geldt voor Venezuela dat 1,32 miljard dollar toezegde.

Leslie Voltaire, speciale gezant van de Verenigde Naties, bevestigt dat een half jaar na de ramp de meeste landen landen hun toezeggingen niet nagekomen zijn.
De Verenigde Naties hebben 509 miljoen dollar uitgegeven, ongeveer 9 procent van het toegezegde geld. Maar in werkelijkheid is het nog minder. 200 miljoen dollar daarvan was al toegekend voordat de aarbeving toesloeg en nog eens 200 miljoen ging direct naar regering om de overheid weer op de been te helpen.
Ook de Wereldbank is beloften niet nagekomen. Van de toegezegde 479 miljoen dollar is nu 56,6 miljoen ‘aangewend’. Ook dat geld is direct naar de Haitiaanse regering gegaan.
Anders ligt het voor de hulporganisaties. Artsten zonder Grenzen heeft tot nu toe meer dan de helft van het opgehaalde geld, 112 miljoen dollar, besteed. Het Rode Kruis gaf 148 miljoen uit van de ingezamelde 468 miljoen dollar en zegt geld acter voor toekomstige projecten zoals watervoorzieningen.
Vorige maand meldden de gezamenlijk Nederlandse hulporganisaties SHO dat van de 111 miljoen euro die in Nederland is ingezameld 14,4 miljoen is uitgegeven: 7,5 miljoen aan onderdak, 1,6 aan voedselzekerheid en 1,6 miljoen aan sanitaire voorzieningen.
Door de nalatigheid van veel landen komt de wederopbouw langzaam op gang en leven er circa 1,5 miljoen mensen nog steeds in tentenkampen. Voltaire en oud-president Bill Clinton, eveneens speciale VN gezant, willen landen nu onder druk te zetten om het geld alsnog uit te keren. Volgens Clinton is de nalatigheid deels te wijten aan de economische crisis.
Zes maanden na de aardbeving wonen meer dan anderhalf miljoen mensen in overbevolkte tentenkampen. 
cc-foto: PBS Newshour

Geef een reactie

Laatste reacties (33)