Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Haïti weigert tienduizenden gratis vaccins

  •  
11-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Haiti_cholera_300.jpg
Regering biedt weerstand aan machtig Nederlands bedrijf

De Haïtiaanse regering heeft een aanbod van choleravaccins van de Nederlandse farmaceut Crucell afgewezen. Crucell is marktleider op het gebied van choleravaccins en bood Haïti gratis tienduizenden vaccinaties aan, maar de regering sloeg die af. Een actie die door sommige experts wordt bekritiseerd, maar die er in werkelijkheid voor zorgt dat rijke farmaceuten niet te veel macht krijgen in ontwikkelingslanden.
Peter Graaff, de huidige woordvoerder van Haïti van de Wereldgezondheidsorganisatie vindt de afwijzing van de Haïtiaanse regering gegrond. Hij vreest voor de concurrentiepositie van farmaceuten die goedkopere vaccins leveren. Het vaccin dat Crucell gratis aanbiedt is namelijk zeer prijzig vanwege de patenten die er op zitten. Door duizenden gratis vaccins gratis weg te geven, zouden ze andere goedkopere farmaceuten uit de markt prijzen. Bovendien biedt Crucell te weinig vaccins aan waardoor niet direct alle Haïtianen gevaccineerd kunnen worden wat sociale spanningen tot gevolg zou kunnen hebben volgens Graaff.
In Haïti zijn sinds vorig jaar al meer dan 5,500 mensen gestorven aan de gevolgen van cholera. Op een congres in Argentinië steken experts de koppen bij elkaar over hoe de verspreiding van de agressieve infectieziekte te stoppen. De discussie in Argentinië is een vervolg van het debat over de oorsprong van Haïti’s cholera epidemie en de verantwoordelijkheid die de internationale gemeenschap daarin heeft. Verschillende rapporten beweren dat VN-medewerkers die infectieziekte naar Haïti hebben meegenomen.
Een aantal critici vragen zich af of het een verstandige keuze is geweest om het vaccinatieaanbod van Crucell af te wijzen. Studies van de afgelopen maanden tonen aan dat duizend vaccins al een verschil hadden kunnen uitmaken van 11 procent minder nieuwe besmettingen. Andere vaccinatiedeskundigen twijfelen of de vaccins daadwerkelijk nieuwe besmettingen van de infectieziekte hadden kunnen voorkomen.
Peter Hotez, directeur van het Sabin vaccinatie instituut in Washington zegt dat de donatie van Crucell een verschil had kunnen maken, maar dat hij zich afvraagt of de vaccinaties überhaupt op de juiste plek waren aangekomen. De regio van Artibonite, waar de epidemie woedt, is lastig bereikbaar en de vaccinatie moet twee keer worden toegediend met een tussenperiode van een week. Bovendien plaatst Hotez vraagtekens bij een nog groter probleem. Haïti heeft de waterhuishouding nog steeds niet op orde. Zonder de aanvoer van vers water, blijft de verspreiding van cholera agressief.
cc-foto: Hoyasmeg

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.