95

Halbe Zijlstra beschuldigd van belangenverstrengeling

Nieuwe voorzitter van Raad van Toezicht UvA zou de juiste politieke kleur moeten hebben

De studentenorganisaties ISO en CSR beschuldigen de staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra van belangenverstrengeling bij de benoeming van een nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van de Universiteit van Amsterdam.

Dat meldt het Interstedelijk Studenten Overleg op zijn website. Bij de zoektocht naar een nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft de Centrale Studentenraad van de UvA geconstateerd dat staatssecretaris Zijlstra zich vergaand bemoeit met deze benoeming. De studentenraad en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zeggen geschrokken te zijn van deze inmenging in de academische onafhankelijkheid van de universiteit:

De Universiteit van Amsterdam heeft momenteel een vacature openstaan voor een voorzitter van de Raad van Toezicht. Er zijn twee voordrachten van vijf personen voorgelegd aan staatssecretaris Zijlstra. Deze voordrachten zijn door de staatssecretaris naast zich neergelegd zonder enige motivatie, wat wettelijk wel vereist is. “Uit een gesprek met de aangestelde formateur blijkt dat dit te maken heeft met de politieke kleur van de kandidaten,” aldus Ad Korf, voorzitter van de Centrale Studentenraad. Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het ISO vult aan: “Op deze manier vindt de selectie niet plaats op basis van competenties maar op basis van een politieke kleur die in lijn ligt met voorstanders van de fusie tussen de UvA en de VU.”

Weet waar je belangen liggen: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (95)