Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Halbe Zijlstra: "Of Europa sluit de grenzen of wij doen dat"

  •  
03-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zijlstra_300_05.jpg
Op voet van oorlog met radicale islam ... omgaan met vluchtelingenstromen ... Nieuwe EC zal moeten handelen
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft dinsdag in Nieuwspoort met een toespraak het parlementaire jaar geopend. In zijn speech waren Europa en de radicale islam de belangrijkste thema’s. Hij riep op de grenzen te sluiten.
In zijn toespraak gaf de VVD-er aan dat het aankomende jaar een uitzonderlijk belangrijk jaar zal worden: “Het komende jaar wordt het jaar van de waarheid. De nieuwe Europese Commissie zal moeten handelen. ” Volgens Zijlstra is bij het uitblijven van een actieve Europese Commissie het Europese project verleden tijd.
Zijlstra benadrukte ook dat we op ‘voet van oorlog’ staan met de radicale islam. SGP-leider Kees van der Staaij sluit zich bij zijn VVD-collega aan omdat alle wereldproblemen opeens dichterbij zijn gekomen. Van der Staaij verwijst naar IS-aanhangers in de Haagse Schilderswijk en het vliegtuigwrak van vlucht MH17 dat te midden van de oorlog in Oekraïne onderzocht moet worden.
Halbe Zijlstra vreest dat de instabiele wereld om ons heen zal zorgen voor een grote vluchtelingenstroom richting Noord-Europa. Teleurgesteld is Zijlstra in Spanje en Italië, landen die volgens hem te weinig lijken te doen om vluchtelingen te weren. 
Als het niet meer over aantallen van tienduizenden maar over honderdduizenden gaat, dan heeft dat een ontwrichtende werking op onze samenleving. In dat geval zal Nederland zelf moeten handelen.
Niet alleen in Nederland maar ook in Denemarken en Duitsland zal bij een toenemende vluchtelingenproblematiek de behoefte ontstaan om de grenzen te sluiten. Volgens Zijlstra gaat dan de Europese gedachte er aan. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.