36

Halbe Zijlstra’s bizarre ommezwaai in het asielzoekersdebat

VVD-fractieleider was eerder juist vóór het opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers

Terwijl de top van de VVD en de PvdA op dit moment opnieuw in crisisoverleg is over het wel of niet opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers, blijkt dat de fractieleider van de VVD Halbe Zijlstra, nu overtuigd tegenstander van opvang, er niet altijd zo over heeft gedacht. Sterker, in 2006 stond Zijlstra lijnrecht tegenover het beleid dat hij nu verdedigt.

Dat blijkt uit een column van Jutta Chorus in NRC maandag. In haar column (link alleen voor abonnees), vertelt Chorus hoe ze in 2006 Zijlstra moest interviewen toen ze als verslaggever over het asielbeleid van de toenmalige minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk berichtte.

In dat interview zei Zijlstra, die toen voorzitter was van de VVD-fractie in de gemeenteraad in Utrecht, het tegenovergestelde van wat hij nu beweert.

Daarover publiceerde NRC op 13 februari 2006 een stuk. In dat stuk zegt hij dat er een fout in het beleid zit. De woordvoerder van Verdonk ontkent een fout in het beleid. Zijlstra:

Je kunt mensen die er alles aan doen om terug te kunnen keren naar bijvoorbeeld China niet op straat zetten. Als je dat voorschrijft, is de gemeente de klos.

Ook liet Zijlstra toen weten dat er een landelijke oplossing voor het probleem moest komen.

In het verkiezingsprogramma van de VVD in Utrecht stond destijds ook opgeschreven dat er noodopvang moest worden verleend aan asielzoekers die ‘buiten hun schuld om op straat waren komen te staan’.

Ook opmerkelijk is dat Jozias van Aartsen toen het beleid van Verdonk steunde en dus tegen het opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers was. Terwijl Van Aartsen, nu burgemeester van Den Haag, juist vóór bed, bad en brood is.

Tegen RTL Nieuws zei Zijlstra maandag voordat het overleg weer begon nog dat het om een belangrijk punt van de VVD gaat en dat de VVD het asielbeleid niet gaat versoepelen. Hij vergeleek de uitgeprocedeerde asielzoekers nog met Willem Holleeder:

Als Willem Holleeder net zo goed naar de rechter zou luisteren als deze mensen, dan zou hij nog geen dag in de gevangenis hebben gezeten.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)