Laatste update 12:23
173

Halbe Zijlstra vreest uiteenvallen Europa

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra ziet een groot gevaar in de koers die een aantal landen in het oosten van Europa varen, zegt hij in een interview met NRC. Populistische regeringsleiders lappen er de democratische waarden aan hun laars. Het heeft er toe geleid dat de EU maatregelen heeft genomen tegen Polen omdat daar de rechtsstaat zware schade oploopt.

„De waarden van Europa zijn voor mij het afgelopen jaar belangrijker geworden omdat ze ter discussie staan. Kijk wat er in Polen, Hongarije, Roemenië, maar ook in Bulgarije gebeurt. Zelfs in Kroatië dreigt het een beetje. In al die landen staan de rechtsstaat en de vrijheid van meningsuiting onder druk. Daarom steun ik eurocommissaris Timmermans, die nu de zwaarste strafprocedure heeft ingezet tegen Polen, waar de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in het geding is. (…) Als je toelaat dat landen zich niet aan de basisregels van de EU houden, kan dat maar op één manier eindigen: de EU valt uit elkaar. Dan gaan andere landen ook zeggen: wij houden ons niet meer aan de afspraken. Dat is een bedreiging voor de EU. Hiermee kom je aan de fundamenten van de samenwerking.”

Hij wijst er op dat de betrokken landen netto-ontvangers zijn binnen de EU, dat wil zeggen dat ze vanwege hun economische achterstandspositie meer ontvangen dan – financieel – bijdragen aan de Unie. Dat ze zich niet houden aan de regels kan gaan leiden volgens de minister gaan leiden tot “een giftige discussie”. Sowieso vindt hij het zorgelijk dat steeds meer landen alleen maar aan hun eigen belang denken. Hij ziet overeenkomsten tussen de huidige tijd en de periode die leidde tot de Eerste Wereldoorlog.

Nederland is vanaf 1 januari lid van de VN Veiligheidsraad. Zijlstra maakt zich zorgen over het uitbreken van een nieuwe oorlog. “Er zijn helaas iets te veel mensen, zowel in Noord-Korea als de VS, die militaire actie een optie vinden.” Ook acht hij het mogelijk dat het conflict tussen Saoedi-Arabie en Iran escaleert.

In het interview haalt hij terloops uit naar Baudet. Die heeft ontkent dat Rusland iets te maken heeft met het neerhalen van de MH17 en roemde tegelijkertijd Poetin als ‘een sterke leider’. “Dan ben je echt een beetje de weg kwijt,” aldus Zijlstra. De minister gaat desgevraagd amper in op de aankondiging van Wilders dat hij een bezoek aan Rusland gaat brengen. “Ik moet nog maar zien of hij gaat.”

cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (173)