21

Half koor besmet ondanks maatregelen: ‘Kennelijk werken coronaregels niet’

Een Leids koor volgde alle coronaregels van het kabinet braaf op, toch raakte de helft besmet met het coronavirus. Dat schrijft de Volkskrant. Na een repetitie in een nieuwe, grote zaal waarbij voldoende afstand werd gehouden en de ruimte volop werd geventileerd, bleken negen zangers alsnog besmet. De conclusie: ‘Kennelijk werken de coronaregels niet’.

Een bestuurslid van het koor verzekert de krant dat de leden zich aan alle regels hebben gehouden. En leken zijn het allerminst. Hobbykoor Populus Unus in Cantione begon ooit als studentenkoor, maar bleef na het afstuderen intact. Veel leden zijn medisch geschoold. De koorleden willen nu andere koren in het land waarschuwen dat alle voorzorgsmaatregelen ten spijt, het virus alsnog genadeloos kan toeslaan.

Koren blijken geregeld haarden van coronabesmettingen. Waarom dat zo is, is niet helemaal bekend. Volgens onderzoekers heeft het mogelijk te maken met de specifieke stemverheffingen tijdens het zingen, waardoor speekseldruppels met virusdeeltjes worden opgeblazen en daardoor langer blijven zweven en verder komen dan bij normale spraak.

cc-foto: Jennifer Brandel

Geef een reactie

Laatste reacties (21)