164

Half miljoen vluchtelingen verwacht

Britse marine bezig met grootscheepse reddingsoperatie van bootvluchtelingen… Zweden stuurt reddingsmedewerkers naar Italië … Rode Kruis opent giro 7244

De Britse marine is zondag, na zaterdagavond, een nieuwe grote reddingsoperatie op de Middellandse Zee begonnen. Volgens het ministerie van Defensie zijn er vier boten met ongeveer 500 vluchtelingen in problemen.

sitestat
Dat melden verschillende media. De Volkskrant schrijft dat zaterdag al 3.480 vluchtelingen zijn gered in de Middellandse Zee.

Het aantal vluchtelingen dat de oversteek naar Europa probeert te maken wordt alleen maar groter volgens de Britse marine, onder meer omdat de zee nu rustig is. Daardoor durven meer mensen de oversteek aan. De Britse marine verwacht dat het aantal deze zomer zal oplopen tot een half miljoen en probeert nu zoveel mogelijk mensen te redden. Ook Zweden heeft reddingsboten gestuurd.

Geld nodig
Sinds zaterdag staat giro 7244 open voor hulp aan de stroom mensen die over de Middellandse Zee vluchten naar Italië.

Het Rode Kruis biedt nu al hulp aan bootvluchtelingen die stranden in Italië. Maar het aantal vluchtelingen neemt toe en de voorraden voor de hulpgoederen zijn volgens de hulporganisatie eind juni op. Om de humanitaire hulp vol te kunnen houden is drie miljoen euro nodig.

De hulporganisatie vindt dat het de plicht is van Europa deze mensen hulp te bieden. En dat lukt nu niet genoeg. Het Rode Kruis hoopt dat mensen geld overmaken voor humanitaire hulp, ook als ze tegen de instroom van vluchtelingen zijn. De organisatie is van mening dat we de noodhulp aan deze mensen los moeten zien van de politieke vraag of ze asiel mogen aanvragen of krijgen in Europa.

Een woordvoerder van het Rode Kruis, Merlijn Stoffels, zegt in een gesprek met de Volkskrant:

Mensen komen uitgedroogd aan land, hebben niets gegeten en kampen met verbrande huid of ziektes. Vaak hebben ze niet meer bij zich dan de kleding die ze aan hebben, dus we zorgen ook voor schoenen en kleren. Velen zijn – op de vlucht uit conflictgebieden -familieleden kwijtgeraakt of hebben andere afschuwelijke dingen meegemaakt.

Verslaggever Kimo Demoed van Eenvandaag liep een paar dagen mee met het Rode Kruis in Italië en maakte er een reportage van die zaterdag wordt uitgezonden. Luister hier het interview dat hij gaf over de situatie.

Maar 30 tot 40 per dag
Van alle vluchtelingen die Europa binnenkomen komen er overigens maar dertig tot veertig per dag Nederland binnen, meldt de NOS zaterdag. Zweden is het populairst, daar melden zich dagelijks meer dan tachtig vluchtelingen. Het grootste deel, negentig procent, wordt opgevangen in de regio.

Mensen kunnen geld overmaken op giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 007 244).

Geef een reactie

Laatste reacties (164)