Laatste update 21:25
25

Halina Reijn boycot Vlaamse talkshow wegens antisemitisme-rel

Regisseuse Halina Reijn en actrice Carice van Houten laten vanavond verstek gaan bij de talkshow De Afspraak van de Vlaamse publieke omroep VRT. Zij zouden komen praten over Instinct, het regiedebuut van Reijn waarin Van Houten de hoofdrol speelt. Reden voor het wegblijven is dat ook de burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese, te gast is in het programma. Die stad is in opspraak vanwege antisemitische uitingen tijdens het jaarlijks carnaval. Verschillende joodse organisaties hebben daarover klachten ingediend bij het landelijk centrum tegen discriminatie en ook de Verenigde Naties ingeschakeld omdat het carnaval van Aalst is opgenomen in de Unesco-werelderfgoedlijst.

Presentatrice Phara de Aguirre van De Afspraak meldt op Twitter dat Reijn wegblijft omdat ze een joodse partner heeft. Tijdens de optocht dit voorjaar werden gigantische antisemitische karikaturen vertoond van poppen met haakneuzen en zakken geld.

Het carnaval van Aalst is vaker in opspraak geraakt wegens racistische en antisemitische uitingen. De organisatie wil van geen kritiek weten en beroept zich op ‘politieke incorrectheid’. De burgemeester van Aalst, lid van de nationalistische N-VA, deelt dat standpunt, onder meer in De Morgen.

“Aalstenaars hebben het gehad met de groteske verwijten”, zegt burgemeester D’Haese. “Wij zijn geen antisemieten of racisten. Wie dat blijft beweren, is te kwader trouw. Aalst zal altijd de hoofdstad van spot en satire blijven. Wat men ook probeert: wij laten ons de vleugels niet knippen. Van alle humoristen zijn Aalstenaars de dappersten. Daarom houden wij de eer aan onszelf en nemen we afstand van de Unesco-erkenning.”

De gemeente Aalst heeft vermoedelijke royering door Unesco voor willen zijn en de VN-organisatie zelf verzocht het ‘festijn’ van de lijst te schrappen.

Het satirische programma De Ideale Wereld met Jan Jaap van der Wal besteedde in maart aandacht aan de kwestie

Geef een reactie

Laatste reacties (25)