Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Halsema: Concurrentiedrift schaadt hulp

  •  
20-06-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
ANP-VluchtelingenkampZattari300.jpg
Voorzitter Stichting Vluchteling wil discussie in hulpsector over effectiviteit van de hulpverlening
Femke Halsema, voorzitter van Stichting Vluchteling, haalt flink uit naar hulporganisaties. Volgens haar werken ze te weinig samen en zijn ze te veel bezig met het eigen imago. In de strijd om zo veel mogelijk donateursgeld focussen ze bovendien vooral op ‘zichtbare hulp die makkelijk te fotograferen is’.
Halsema houdt donderdag een lezing in de Ridderzaal in Den Haag, in het kader van Wereldvluchtelingendag. Hierin betoogt de oud-politica onder meer dat veel energie naar zaken als medische hulp en onderwijs aan jonge kinderen gaat. “Van minder fotogenieke, maar net zo dringende hulp komt weinig terecht,” schrijft de Volkskrant die de lezing in handen heeft.
De voorzitter van Stichting Vluchteling wil met haar kritiek een open en kritische discussie in de hulpsector voeren over de effectiviteit van de hulp. Dat wordt haar lang niet altijd in dank afgenomen. Zo verwerpt SHO-voorzitter René Grotenhuis in een reactie de kritiek van Halsema.
Halsema is kritisch over het functioneren van de Samenwerkende Hulporganisaties. Tussen maart en juni werd nog 4,5 miljoen euro voor noodhulp in Syrië opgehaald. Halsema:
Bij een grote crisis wordt het geld weliswaar gezamenlijk ingezameld, maar nadat het naar rato van de grootte van de aangesloten organisaties is verdeeld, gaat ieder zijns weegs. Overleg over de wijze waarop het ingezamelde geld het best kan worden aangewend, vindt nauwelijks plaats, noch wordt dit overleg op prijs gesteld.”
Ze ziet graag dat de SHO in de toekomst een onafhankelijk instituut wordt, dat geld inzamelt in samenwerking met de publieke omroepen en “bij de verdeling van geld toetst welke organisaties de effectiviteit, capaciteit en ervaring bezitten die nodig is in een humanitaire crisis”.
Grotenhuis:
Ik vind het lef hebben dat ze beweert dat hulporganisaties zich niet laten leiden door het belang van slachtoffers, maar door eigenbelang. Het is een klap in het gezicht van organisaties die nachtenlang werken om hulp te bieden.
Ook Cees Breedveld, directeur van het Rode Kruis, herkent de kritiek totaal niet:
Duizenden Syrische vrijwilligers wagen dagelijks hun leven om hulp te bieden aan hen die dat het hardst nodig hebben, zowel in kampen als bij gastgezinnen thuis. Van eigenbelang is totaal geen sprake.
Halsema maakte onlangs een tiendaagse reis langs vluchtelingenkampen in Syrië en buurlanden Jordanië, Libanon, Turkije en Irak. Haar conclusie na deze reis: hulporganisaties zijn het eigenbelang – onbedoeld – belangrijker gaan vinden dan ‘hulp aan mensen die opgejaagd’ zijn.
Om zich financieel te verantwoorden hebben organisaties volgens Halsema grote bureaucratische verantwoordigingsprocedures opgetuigd die tijdrovend en kostbaar zijn. Initiatieven die financiële risico’s met zich meebrengen, zouden niet meer worden genomen. Halsema noemt dat “discutabel” omdat hulp in een gewelddadig conflict als Syrië onmogelijk volledig kan worden verantwoord.
Halsema ziet ook dat hulporganisaties geneigd zijn te concurreren met elkaar “om een zo groot mogelijke punt van de taart”. Als voorbeeld noemt ze vluchtelingenkamp Al-Zaatari in Jordanië, niet ver van de grens met Syrië. Daar werken inmiddels 25 hulporganisaties; een aantal dat leidt tot “grote problemen in de coördinatie van de hulpverlening”.
De kop en subkop bij dit artikel waren gebaseerd op berichtgeving van de Volkskrant. Nadat de volledige lezing van Halsema online kwam, zijn deze aangepast.
De volledige lezing van Femke Halsema
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.