51

Halsema en Pechtold: ‘Paars Plus nu serieus onderzoeken’

[Update 13:20] Fractievoorzitters van GroenLinks en D66 vinden het tijd voor de volgende fase ... 'Rechts kabinet niet mogelijk'

De fractievoorzitters Pechtold (D66) en Halsema (GroenLinks) blijven ook na hun gesprek donderdag met informateur Rosenthal vasthouden aan hun voorkeur voor een kabinet van VVD, PvdA, GroenLinks en D66.

Paars Plus werd woensdag door VVD-leider Mark Rutte bestempeld tot heiloze weg. Halsema en Pechtold gingen donderdag dan ook naar Rosenthal om te praten over een brede coalitie van haar partij met VVD, PvdA, CDA en D66. De GroenLinks-leider zei echter gisteren al dat ze nu niets ziet in deze combinatie. Het gesprek met de informateur zal dan ook kort zijn, zei Halsema donderdagochtend tegen de pers.

Job Cohen, de fractievoorzitter van de PvdA, die deze combinatie voorstelde en meteen weer introk na de afwijzing van Pechtold en Halsema, zei gisterenavond dat er dan nog maar een serieus moet worden gekeken naar een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA.

Update 11:30 Halsema zegt na haar gesprek met Rosenthal dat ze het nu tijd vindt “voor serieuze onderhandelingen” over een Paars Plus-kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Zowel een rechts kabinet als een middenkabinet is volgens haar geblokkeerd en daarom is “paars-plus de meest kansrijke variant”. Dat meldt De Pers. Wat Halsema betreft is de eerste informatieronde afgelopen en moet Rosenthal verslag uitbrengen aan de koningin. Daarna zouden de onderhandelingen over paars-plus moeten beginnen. VVD-leider Mark Rutte moet nu keuzes maken, aldus Halsema. De variant van een middenkabinet aangevuld met D66 en/of GroenLinks noemde ze “ontijdig en onverstandig”.

Update 13:20 Ook D66-voorman Alexander Pechtold bleef bij Paars Plus. Volgens hem heeft VVD-leider Rutte de deur voor die coalitie niet dichtgegooid. Hij vindt het van belang te constateren dat een rechts kabinet (VVD-PVV-CDA) niet mogelijk is, zo meldt Teletekst. Voor een vijfpartijencoalitie voelt ook hij niks.

Geef een reactie

Laatste reacties (51)