209

Halsema: gebedshuizen die haat preken worden gesloten

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zegt gebedshuizen te willen sluiten wanneer daar haatdragende boodschappen worden verkondigd. Halsema deed die uitspraak in het At5-programma Het gesprek met de Burgemeester. Het zou daarbij wel gaan om een uiterste ingreep: ‘Op het moment dat je dat doet, en je doet dat vaker, dan heb je een probleem met ons’.

Het is niet de eerste keer dat de nieuwe burgemeester van Amsterdam zich uitspreekt over extremisme en fundamentalisme. Halsema lijkt op dat gebied een hardere aanpak voor te staan dan haar voorganger Van Aartsen. Waar die laatste trachtte de dialoog aan te gaan met fundamentalistische, salafistische organisaties om op die manier jongeren te behoeden voor het extremisme, wil Halsema direct optreden: ‘Op dat moment ben je niet meer beschermd door de geloofsvrijheid, als je anderen dwingt of intimideert. Het is een vrij klassieke grens: als je anderen dwingt dan heb je een probleem met de gemeente.’ Ook zegt ze dat er wat haar betreft geen ruimte is aan de gesprekstafel voor mensen die de gelijkwaardigheid van man en vrouw niet erkennen.

Zo zegt Halsema dat er behalve het strafrecht waarbinnen haatsprekende personen kunnen worden aangepakt, nog andere methoden zijn om het verspreiden van dergelijke boodschappen tegen te gaan: ‘Daartussen is er een heel gebied waarin je vergunningen kunt gebruiken, waarin je mensen kan volgen, waarin je vervelende gesprekken met mensen kan voeren.’

Het sluiten van gebedshuizen hoort ook bij die mogelijke maatregelen, maar dat is volgens Halsema wel een allerlaatste ingreep:

Er wordt natuurlijk al veel langer gezocht naar mogelijkheden om in het uiterste geval een gebedshuis, want daar hebben we het dan over, te kunnen sluiten. Het is heel rigoureus en je doet het ook alleen in het aller-, alleruiterste geval. Je moet kunnen optreden in het uiterste geval.

Bron: AT5

Geef een reactie

Laatste reacties (209)