20

Halsema (GroenLinks) trappelt om te regeren

Oppositiepartij is toe aan kabinetsdeelname, maar partijleider blijft in Tweede Kamer

Femke Halsema wil dolgraag gaan regeren na de komende Kamerverkiezingen. Als partijleider wil ze wel in het parlement blijven zitten. Voor het burgemeesterschap van Amsterdam bedankt ze.

De GroenLinks-fractieleider deed haar uitspraken zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Ik sta te trappelen om te gaan regeren. Dan kunnen we werkelijke veranderingen doorvoeren. We hebben inmiddels op gemeentelijk niveau bewezen een bestuurspartij te kunnen zijn.

Halsema kreeg bijval van PvdA-Kamerlid Diederik Samsom, die ook droomt van een links kabinet met GroenLinks en SP. Gezien de huidige peilingen acht hij de kans daarop echter voorlopig niet erg groot.

Als het toch zover komt, blijft Halsema normaal gesproken fractieleider in de Tweede Kamer. “Daar hoort de partijleider te zitten.” Ze wil een uitzondering maken als ‘het land mij nodig heeft’, maar deze premiersuggestie was een grapje.

In Kamerbreed kreeg ze ook de vraag voorgelegd of ze de volgende burgemeester van Amsterdam wilde worden. De in Amsterdam woonachtige politica bleek in een peiling vorige maand populair onder de bevolking van de stad. Halsema: “Ik wordt inderdaad genoemd, zoals meneer Ackermans dat zegt, maar ik ga het niet doen.”

Aanleiding voor de peiling was de speculatie dat de huidige burgemeester, PvdA’er Job Cohen, vanwege de crisis in zijn partij in de toekomst mogelijk terugkeert naar de landelijke politiek. Op de radio zei Halsema zaterdag:

Ik kan me niet voorstellen dat we gevraagd worden, maar als dat zo is, leveren wij graag iemand, maar dat ben ik niet.” Volgens Halsema zou het wel ,,heel logisch” zijn als GroenLinks in de “progressieve stad die Amsterdam is een keer de burgemeester levert.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)