Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Halsema: 'Kernenergie is onverstandig en onbetaalbaar'

  •  
03-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
halsema_bij_nova_300px.jpg
GroenLinks-leider debatteert in Nova over kerncentrales, maar noemt haar tegenstand geen breekpunt
GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema verdedigde woensdag in Nova het beleid van haar partij om geen kerncentrales te bouwen in Nederland. Ze noemde die optie onverstandig en onbetaalbaar.
Door redactie Joop
Halsema ging in debat met André Wakker, energiespecialist bij de kerncentrale in Petten. Die wees haar erop dat groene energie (zon, wind en biomasssa) bij GroenLinks een doel op zich is geworden, waarvan nog lang niet bekend is of het rendabel gaat worden en Nederland ooit een betaalbare energierekening gaat opleveren. Halsema ging hier tegenin door te stellen dat import van kernenergie (bijvoorbeeld uit Frankrijk) weliswaar goedkoop is, maar het zelf bouwen van kerncentrales allerminst. Als voorbeeld noemde ze Finland, waar al twaalf jaar aan een kerncentrale wordt gebouwd. De kosten zijn daar inmiddels opgelopen tot circa 5 miljard euro.
Op de vraag of kernenergie voor GroenLinks een breekpunt is als de VVD bij Halsema aanklopt, antwoordde ze dat haar partij geen breekpunten heeft. “Het is niet verstandig om van dit soort kwesties een dogma te maken. Breekpunten worden alleen geformuleerd door partijen met een geloofwaardigheidsprobleem.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.