570

Halsema: Mijn werk is gedaan

Update Halsema: Mijn werk in de Tweede Kamer is gedaan, tijd voor nieuwe generatie... Jolande Sap: Erfenis in goede handen... GroenLinks-fractievoorzitter verlaat de politiek en wordt na het kerstreces opgevolgd door Sap... Collega politici reageren met warme woorden

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema legt per direct haar functie neer en verlaat de politiek. Dat meldt de NOS. Ze wordt na het kerstreces opgevolgd door Tweede Kamerlid Jolande Sap, die gisteren unaniem door de fractie is gekozen tot leider. Halsema en Sap geven om 13.30 een persconferentie om het besluit toe te lichten.

Update
De GroenLinks-leider vindt het tijd om het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie GroenLinksers. Ze zei dit tijdens de persconferentie waarin ze haar vertrek toelichtte. “Ik heb het gevoel dat ik nu in rust kan vertrekken. De fractie is sterk en stabiel. Ik heb een capabele opvolger en daarvoor maak ik plaats.”

Jolande Sap verklaarde op haar beurt klaar te zijn om het fractieleiderschap over te nemen. “De erfenis is in goede handen”, zei Sap.

Met het vervroegde vertrek lijkt de partij vooral Sap de tijd te willen geven om zich te ontwikkelen als leider, met het oog op de volgende verkieziengen. Halsema benadrukte dat haar vertrek niets te maken heeft met de teleurstelling over het mislukken van de formatie van een kabinet waar GroenLinks aan zou deelnemen, het PaarsPlus-kabinet, of zoals ze het zelf noemde PaarsGroen.

Twaalf en half jaar
Halsema was bezig aan haar vierde termijn als Tweede Kamerlid. Volgens de statuten van de partij mogen Kamerleden maximaal drie termijnen blijven zitten. Voor de fractieleider werd echter een uitzondering gemaakt.

Halsema had al aangekondigd dat dit haar laatste periode zou worden. Na de verkiezingen zette ze in op regeringsdeelname voor haar partij, maar dat heeft ze niet voor elkaar kunnen boksen. 

Femke Halsema was sinds 1998 Kamerlid en werd in 2002 het gezicht van GroenLinks. In dat jaar volgde zij Paul Rosenmöller op. Halsema nam afstand van de traditioneel linkse koers, zo schrijft de NOS. Ze koos voor een meer vrijzinnige, ook wel links-liberaal genoemde lijn, waarmee ze GroenLinks nadrukkelijker van de SP en de PvdA wilde onderscheiden.

Rick Grashoff, nummer elf op de GroenLinks kandidatenlijst voor de Tweede Kamer heeft als eerste het recht om de overgebleven zetel die Halsema achter laat op te vullen. Of hij dat recht ook aanneemt moet nog duidelijk worden.
Grashoff is vanaf de oprichting van GroenLinks actief binnen de partij. Hij had onder meer een wethoudersschap in Delft en Rotterdam. De portefeuilles waar hij zich met name mee bezig houdt zijn milieu en klimaat, maar ook op het terrein van integratie.

De persconferentie van Halsema en Sap was vanaf 13.30 live te volgen via Nederland 1, Radio 1, NOS.nl en Politiek24

Collega’s in de politiek twitteren warme reacties, zo meldt de Volkskrant

‘Echte vriendschap in de politiek is een zeldzaamheid. @Femkehalsema is daarop een dierbare uitzondering! #hetgajegoed’. D66-fractievoorzitter en politiek bondgenoot Alexander Pechtold 

‘Dat is wel heel snel en verrassend @FemkeHalsema. Heel jammer! Veel succes voor Jolande Sap.’ PvdA-Kamerlid Martijn van Dam

‘We gaan @femkehalsema missen!’ ChristenUnie-voorman André Rouvoet

 ‘Femke, bedankt voor je enorme inzet in de afgelopen jaren, het ga je goed!’ en ook Jeanine Hennis-Plasschaart (VVD) heeft mooie woorden: ‘Verrast door nieuws over vertrek @FemkeHalsema Heb haar hoog zitten. Een mooi mens!’
Marianne Thieme (Partij voor de Dieren)

‘Groot verlies voor Nederlandse parlementaire democratie. Aanwinst voor wie haar nu te pakken krijgt.’ GroenLinks-collega Tofik Dibi

‘Met Femke Halsema verliest de Tweede Kamer een heel vakkundig, inhoudelijk en tactisch slim debater.’ SP-leider Emile Roemer in een persbericht

Lees ook Halsema’s volledige toespraak en de woorden van Jolande Sap over de overdracht.

NOS: Halsema verlaat Tweede Kamer 

Halsema koos voor vrijzinnig koers

Geef een reactie

Laatste reacties (570)