28

Halsema over bedreiging brandweercommandant: ‘Dit is onacceptabel’

Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam, noemt de doodsbedreigingen aan het adres van brandweercommandant Leen Schaap onacceptabel. Ze zegt de problemen bij de brandweer met voorrang te zullen behandelen.

Het AD meldde dinsdag dat de commandant ernstig bedreigd wordt door eigen personeel. De voormalig politiechef werd door Eberhard van der Laan in 2016 aangetrokken als brandweercommandant om de misstanden in het korps aan te pakken. Er is binnen de organisatie sprake van een ‘wittemannenbolwerk’ waarin een groep brandweerlieden zich tal van privileges heeft aangemeten. Ook is er sprake van notoir racisme. AT5 schrijft:

Al sinds zijn aanstelling in 2016 botst de brandweercommandant met veel mensen uit zijn korps. Hij werd aangesteld om het ‘wittemannenbolwerk’ binnen het brandweerkorps aan te pakken, maar zou daarbij vaak te hard optreden. Bovendien zijn veel personeelsleden boos over Schaap’s boude uitspraken over onder meer discriminatie, racisme en ‘kinderachtig gedrag’ bij de brandweer.

De bedreigingen dateren al van eerder. Schaap heeft in februari aangifte gedaan. Uit verhoor door de recherche werd duidelijk dat er onder brandweerlieden een geldinzamelingsactie is georganiseerd om de commandant om het leven te brengen door een auto-ongeluk.

cc-foto: screenpunk

Geef een reactie

Laatste reacties (28)