147

Halsema: ‘Polarisatie is vooral leuk voor internetgekken’

Vrij Nederland inventariseert linkse reactie op rechtse wrok

De rechtse partijen hebben met succes de polarisatie in de politiek doorgevoerd. Het kiezen van harde opstellingen wordt beloond met de macht van een minderheidskabinet. Wat moet het linkse antwoord zijn?

Vrij Nederland wijdt een uitgebreid artikel aan de polarisatie in de politiek. Hoe moeten linkse partijen reageren op de almaar luider klinkende rechtse wrok? Moet de boksring betreden worden of moet je de regel volgen ‘vecht nooit met iemand die het leuk vindt om te vechten’?

‘De tegenstelling tussen links en rechts heeft weinig met de werkelijkheid te maken,’ zegt Halsema. ‘Polariseren wordt vooral leuk gevonden door een kleine groep internetgekken, en door politici die denken dat ze electoraal kunnen profiteren van zo’n neoconservatieve renaissance. De haat tegen links wordt gecultiveerd door wat je “de politiek van de wrok” kunt noemen: het is een handzaam instrument voor rechtse politici en publicisten om links buiten spel te zetten. Maar er is feitelijk helemaal geen grond voor, alleen al omdat het land de afgelopen decennia bijna onafgebroken door het CDA en de VVD is geregeerd.’

Lees het hele artikel bij Vrij Nederland: De nieuwe polarisatie

Geef een reactie

Laatste reacties (147)