454

Hamas en Israël akkoord over wapenstilstand

Egyptisch voorstel voor bestand van 72 uur aanvaard ... bestand moet ingaan om 23 uur Nederlandse tijd

Palestijnse onderhandelaars hebben een Egyptisch voorstel voor een 72-uur durende wapenstilstand met Israël geaccepteerd. Dat maakt het mogelijk voor beide partijen om in de Egyptische hoofdstad Caïro verder te praten over een permanent staakt-het-vuren. Israël is na een aantal uren eveneens akkoord gegaan. Het bestand moet om 23 uur Nederlandse tijd ingaan.

Dat meldt de NOS. Eerder vandaag dreigden de Palestijnse onderhandelaars in Egypte nog te vertrekken als Israël niet alsnog instemt met het hervatten van de vredesbesprekingen zonder voorwaarden vooraf. Israël wil pas weer met de Palestijnen praten als het geweld is gestopt. Intussen gaan de Israëlische luchtaanvallen op Gaza en de raketbeschietingen de andere kant op door.

De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht en ochtend na het aflopen van het bestand twintig doelen in de Gazastrook beschoten. Palestijnse getuigen zeggen dat de bombardementen de hele nacht aanhielden. Vanuit de Gazastrook werden weer raketten afgevuurd op Israël. Daar ging het luchtalarm af, maar schade werd niet aangericht, aldus de NOS. Inmiddels zijn ook op de Westelijke Jordaanoever doden gevallen. In Hebron werd een Palestijn doodgeschoten door de Israëlische politie en in de buurt van Ramallah viel een dode bij een protest bij een nederzetting.

Ook vandaag worden in Egypte weer pogingen ondernomen om een bestand in Gaza voor elkaar te krijgen. Het eerdere staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas liep vrijdagmorgen af. Een paar uur voor het bestand afliep, werden twee raketten vanuit Gaza afgeschoten op Israël. Ze raakten geen doel. Israël reageerde met bombardementen op Gaza. De verantwoordelijkheid voor het afvuren van de raketten richting Israëlisch grondgebied werd opgeëist door meerdere kleinere opstandelingenorganisaties in Gaza. Hamas had eerder al ontkend er verantwoordelijk voor te zijn.

Een topambtenaar die betrokken is bij de onderhandelingen in Egypte meldt dat Hamas besloot het bestand niet te verlengen, omdat Israël alle eisen van Hamas heeft afgewezen in Caïro. Een van die eisen was dat Israël de grenzen weer opent en dat kan worden begonnen aan de wederopbouw van Gaza. Dat betekent volgens een woordvoerder van Hamas echter niet dat de beweging niet verder wil praten. De onderhandelingen met Israël zijn nog niet afgebroken.

De afgelopen twee dagen was het rustig op de Gazastrook, konden de Gazanen naar hun kapotgeschoten huizen terugkeren, hun doden verzamelen en gewonden verzorgen. In Caïro spraken Israël en een Palestijnse delegatie over een verlenging van het driedaagse bestand, dat vanmorgen om 07.00 uur afliep. Die onderhandelingen verliepen vanaf het begin moeizaam. De posities van Hamas en Israël liggen ver uiteen. Hamas wil opheffing van de blokkade van de Gazastrook; Israël eist de ontwapening van Hamas.

Sinds het conflict vier weken geleden escaleerde, zijn aan Palestijnse zijde meer dan 1.800 doden gevallen, onder wie 408 kinderen. Tienduizend Palestijnen raakten gewond. Aan Israëlische kant kwamen 64 militairen en drie burgers om.

Lees ook: Rode Kruis-president: ‘Nog nooit dusdanige vernieling gezien’ 

Geef een reactie

Laatste reacties (454)