Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hamas verwerpt benoeming Fayyad als overgangsleider

  •  
12-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
SalamFayyad_300.jpg
Islamitische militanten zien de gematigde Palestijnse premier als een stroman van het Westen
Hamas zit de benoeming van een interim-regering in aanloop naar de Palestijnse verkiezingen dwars. De Palestijnse politieke beweging Fatah heeft de huidige premier Salam Fayyad voorgesteld als leider van de overgangsregeling, maar Hamas verwerpt die benoeming.
Een maand geleden sloten Hamas en Fatah een verzoeningsakkoord waarin zij afspraken een interim-regering te vormen met onafhankelijke bewindslieden, maar over die interpretatie daarvan blijven de Palestijnse partijen het oneens. Hamas vindt dat de regeringsleden gekozen moeten worden op basis van consensus, niet door een van de beide partijen, stelt de beweging tegenover persbureau AFP.
Bovendien vindt Hamas dat Fayyad te veel steun krijgt van de internationale gemeenschap. Veel Palestijnen zien Fayyad als een gerespecteerd econoom, maar Hamas ziet hem voornamelijk als politiek figuur.
De samenwerking tussen Hamas en Fatah verloopt moeizaam sinds de verzoening. Zo maakte Hamas afgelopen week duidelijk voor een overheid te kiezen met partijloze technocraten. De islamitische militanten zullen geen enkele minister leveren, ook als zij de verkiezingen winnen. Met die strategie wil Hamas voorkomen dat de Palestijnse bevolking wordt afgesneden van economische hulp. Bovendien hoopt de beweging iets terug te krijgen van steun in de Gazastrook waar ze veel stemmen verloren.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.