133

Hamas wil gevechtspauze, Israël weigert

Update: Netanyahu wil toch geen tijdelijke gevechtspauze

Zondag hervat het Israëlische leger het offensief in de Gazastrook. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt. Zaterdag was nog een 12-uur durend gevechtspauze ingelast, dat vervolgens eenzijdig door Israël werd verlengd. Hamas weigert een humanitair bestand zonder terugtrekking van de Israëlische legers uit de Gazastrook.

Updates onderaan artikel

Een woordvoerder van Hamas heeft zaterdagavond laten weten waarom de beweging geen verlenging van de gevechtspauze wil:

Geen enkel humanitair bestand is geldig zonder terugtrekking van de Israëlische tanks uit de Gazastrook en zonder dat de inwoners kunnen terugkeren naar hun huizen en de ziekenwagens die de lichamen vervoeren vrij in Gaza kunnen rondrijden.

Israël verlengde de gevechtspauze met 24 uur. Wel zou Israël doorgaan met het ontmantelen van tunnels en zou het blijven reageren op aanvallen van Hamas. De organisatie ging hier niet mee akkoord. Alleen als de Israëlische grondtroepen het gebied verlaten, wil Hamas meewerken. Na het verlopen van de pauze, vuurde de organisatie 7 raketten af op Israël. 

Inmiddels zijn zeker 1050 Palestijnen om het leven gekomen – het merendeel burger – ruim 6.000 raakten nog eens gewond. Aan Israëlische zijde sneuvelden 36 soldaten en drie burgers.

Demonstraties
Zaterdag kwamen in Tel Aviv naar schatting 7.000 Israëliërs bijeen om te protesteren tegen de Gaza-oorlog. Het was de grootste demonstratie tegen het Israëlische leger door gehouden door Israëliërs ooit. Dat meldt de krant Haaretz. De demonstranten riepen op tot een onmiddellijke stopzetting van het geweld en een directe hervatting van de vredesonderhandelingen. Er werden kaarsen gebrand bij foto’s van omgekomen burgers – zowel Israëliërs als Palestijnen.

Zondag vindt in Rotterdam een grote pro-Palestina demonstratie plaats. De demonstratie wordt georganiseerd door een aantal verschillende partijen. Bij eerdere demonstraties in Nederland en Frankrijk liep het hier en daar uit tot ongeregeldheden. Zo probeerden bijvoorbeeld islamistische aanhangers van ISIS de demonstratie te kapen. Zij zijn met nadruk níet welkom op de demonstratie in Rotterdam, laat de organisatie op de Facebookpagina weten:

“ISIS-aanhangers zijn morgen niet welkom bij de demonstratie in Rotterdam. Dat soort types zijn alleen maar verstoorders en die komen niet voor Palestina, maar op de eerste plaats aandachtszoekers voor zichzelf en om te laten zien ze achter ISIS staan.

Daarom, mocht het zo zijn dat zo’n supporter leuzen van ISIS begint te scanderen of wat dan ook, dan gelijk iedereen die daar bij hem in de buurt is ‘boeeeh’ roepen.

Update 13.00
De Palestijnse beweging Hamas stemt toch in met een humanitair bestand van 24 uur. Dat heeft woordvoerder Sami Abu Zuhri laten weten. Verschillende strijdgroepen in de Gazastrook lassen een gevechtspauze van 24 uur in, die zondag 13.00 uur onze tijd in moet gaan.

Update 15.30
Israël wil tóch geen tijdelijk humanitaire gevechtspauze van 24 uur. Dat meldt onder meer de Volkskrant bij monde van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Netanyahu reageerde hiermee op het bericht dat Hamas zo’n gevechtspauze wel ziet zitten.

NRC: Israël hervat offensief na raketaanval uit Gaza
De Volkskrant: Israël hervat aanval na beschietingen door Hamas

Geef een reactie

Laatste reacties (133)