13

Hamer tegen NAVO-verzoek: Beveiligen betekent vechten

Oplossing 'Uruzgan-dilemma' nog niet in zicht

Mariëtte Hamer, fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, ziet nog geen oplossing voor de kwestie Uruzgan. De partij houdt vast ‘aan de afspraak die met de Nederlandse bevolking is gemaakt over het beëindigen van de missie’.


Hamer gaf bij Pauw en Witteman uitleg over de situatie. Een beslissing over het verzoek dat de NAVO aan Nederland heeft gedaan om in Uruzgan te blijven is de volgende hobbel voor het kabinet. De PvdA is anders dan CDA en CU fel tegen verlenging.

In het NAVO-voorstel, waarvan de precieze inhoud niet bekend is, levert Nederland tientallen militairen leveren voor de opleiding van Afghaanse rekruten. Die trainers zouden echter door circa zevenhonderd Nederlandse militairen beveiligd moeten worden worden. Volgens Hamer komt dat neer op voortzetting van de missie onder een andere benaming. Dat wil ze niet.

Wel steunt ze het idee van training. Probleem is dat andere landen dan voor de beveiliging van de tientallen Nederlanders moeten zorgen. Dat stuit op verzet binnen de krijgsmacht. Nederlandse militairen zouden zich onder bescherming van andere nationaliteiten onveiliger voelen. Bovendien, erkende Hamer, is het in strijd met de conclusies die zijn getrokken na de val van Srebrenica waarbij Nederlandse militairen tevergeefs rekenden op steun van andere landen. Een van de lessen was dat Nederlandse militairen niet meer in zo’n afhankelijkheidspositie moeten komen.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)