16

Handel blauwvintonijn niet verboden

Ook ijsbeer mag nog steeds worden verhandeld. Dit is besloten op de Cites-conferentie over handel in wilde dieren

Er komt geen handelsverbod op de met uitsterven bedreigde blauwvintonijn. De deelnemers aan de driejaarlijkse Cites-conferentie over de handel in wilde dieren in Doha hebben dit donderdag besloten. Dat heeft de woordvoerster van het Wereld Natuur Fonds in Nederland laten weten. Ook ijsberen mogen voorlopig nog worden verhandeld.

Door redactie Joop

De extreme overbevissing bedreigt de blauwvintonijn in zijn voortbestaan. De EU, Rusland en de Verenigde Staten steunen een verbod, maar de Zuid-Europese landen en Japan zijn tegen. De Zuid-Europese vissers verkopen de vangsten voor 80 procent aan Japan voor verwerking in de meest luxe en dure sushi’s. Dit meldt de Pers donderdag.

Vroege Vogels meldt dat ook ijsberen voorlopig nog gewoon mogen worden verhandeld. Een resolutie van de VS om tot een internationaal handelsverbod te komen, is donderdag afgewezen.  Deze keer waren het de EU-lidstaten die unaniem tegen een algeheel verbod stemden. Volgens hen is de ijsbeer al genoeg beschermd, omdat de handel in het dier al veel beperkingen kent. Ook smelt volgens de Europese landen het poolijs niet hard genoeg om de witte beer in gevaar te brengen.

In Qatar zijn momenteel 175 landen bijeen om beslissingen te nemen over de internationale handel in wilde dieren en planten. De vangst van blauwvintonijn stond boven aan de lijst van prioriteiten, maar dat heeft nergens toe geleid.

Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Overeenkomst over internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten) bestaat sinds 1973. In het Cites-verdrag wordt de handel in diersoorten gereguleerd.

Foto blauwvintonijn: Flickr CC Sanctu

Foto ijsbeer: James Seith Photografy

Geef een reactie

Laatste reacties (16)