Laatste update 17:50
42

Handelsoorlog tussen Verenigde Staten en EU lijkt aanstaande

De Amerikaanse president Donald Trump zal zijn eerdere dreigement, het invoeren van importheffingen voor de Europese Unie, ten uitvoer gaan brengen. Dit schrijft The Wallstreet Journal, op basis van wel ingevoerde bronnen. Volgens Trump zijn de Europese douaneregels te streng en zijn er teveel belemmeringen voor Amerikaanse producten.

In maart van dit jaar kwamen Amerikaanse voorstellen van 25 procent heffing op staal en 10 procent op aluminium op tafel. Hiermee stootte Trump China tegen het hoofd. Bevriende landen als Canada, Mexico, Brazilië, Australië, Argentinië en de EU kregen nog even een uitzonderingspositie toebedeeld, maar daar komt aan het eind van deze maand een einde.

Brussel zit ondertussen niet stil. Europees Commissaris van Handel Cecilia Malmström liet al weten terug te slaan als de Verenigde Staten daadwerkelijk overgaat tot het invoeren van heffingen. De Europese Unie zal in dat geval dezelfde tarieven gaan berekenen als de Verenigde Staten. Bovenop die maatregelen zullen producten als Harley Davidson, pindakaas en spijkerbroeken nieuwe, hogere tarieven krijgen. Malmström, in Brussel tegen de Guardian:

‘Een handelsoorlog kent geen winnaars. Maar als het gebeurt, zullen we maatregelen nemen om Europese banen te beschermen.’

Susan Danger zegt in een verklaring namens de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Europa, dat Amerikaanse bedrijven in Europa tegen de plannen van Trump zijn. Volgens Danger zouden importheffingen een gevaar kunnen vormen voor de wereldhandel.

Cc-foto: Dennis Hill

Geef een reactie

Laatste reacties (42)