70

Handen op de knip

Economie krimpt fors ... Consumentenvertrouwen afgenomen ... Minder investeringen in bedrijven ... Minder export door stagnatie in Duitsland ... Roemer (SP) wijt malaise aan beleid Rutte

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar gekrompen, zo meldt de NOS donderdag op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt vooral doordat consumenten minder geld uit durven te geven en doordat er minder wordt geïnvesteerd in bedrijven, met name in de bouw. De kabinetten Rutte I en II hebben het vertrouwen nog niet op kunnen vijzelen. Tegelijkertijd stagneert ook de economie in Duitsland, wat grote gevolgen heeft voor de Nederlandse export.


NOS:

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 1,1 procent gekrompen ten opzichte van het vorige kwartaal. Vergeleken met een jaar geleden is de omvang van de economie 1,6 procent kleiner.

De belangrijkste oorzaken van de inzakkende economie zijn de lagere export, de lagere consumentenbestedingen (-1,8 procent) en dalende investeringen door onder meer de malaise in de bouw. In die sector was de daling met 8,0 procent het grootst.

De export groeide wel ten opzichte van vorig jaar met 1,6 procent, maar vergeleken met het vorige kwartaal was de export een stuk lager. In de vorige kwartalen was de export nog de motor die de Nederlandse economie aan een groei hielp.

De krimp kan het begin zijn van een nieuwe recessie. Daarvan is sprake bij twee opeenvolgende kwartalen van economische achteruitgang.

Europa
Ook andere Europese landen maken donderdag bekend in hoeverre hun economie is gegroeid. In Frankrijk kwam de groei uit op 0,2 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. De groei van de Duitse economie is in het derde kwartaal verder afgezwakt. De economie groeide met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Een kwartaal eerder was de groei nog 0,3 procent.
De afgelopen twee jaar profiteerde de Duitse economie nog van behoorlijke groei, maar die groei lijkt langzaam tot stilstand te komen. Vooral de productie-industrie krijgt uit het binnen- en buitenland minder opdrachten, aldus de NOS.

SP-leider Emile Roemer wijt de achteruitgang mede aan het harde bezuinigingsbeleid van Rutte.

Hierdoor krimpt onze economie harder dan die van Spanje en Italië. Ook kabinet Rutte II weigert om nu broodnodige investeringen te doen, bijvoorbeeld in de bouw. De werkloosheid blijft daardoor hard stijgen en het enige wat VVD en PvdA doen is deze negatieve spiraal versterken. De ingeslagen weg van PvdA en VVD is een heilloze.”

CBS: Economie krimpt fors

NOS: Nederlandse economie krimpt fors

NOS: Groei Duitse economie stokt

Foto-cc: Nieuws uit Amsterdam

Geef een reactie

Laatste reacties (70)