99

‘Hang prijskaartje aan zorg’

SCP: 'Zorg onbeheersbaar door onduidelijke kosten' … CBS: Sinds invoering van de zorgtoeslag zijn de kosten met 90 procent toegenomen

Wanneer mensen weten hoeveel een ingreep kost, zullen de hoge zorgkosten afnemen. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het SCP komt vandaag met een onderzoek waaruit blijkt dat mensen geen idee hebben hoeveel zorg kost en wat zij daar zelf aan bijdragen. Wanneer dat inzicht terugkomt, verwacht het planbureau dat mensen minder snel naar de dokter gaan.

Iedere maand verdwijnt de zorgpremie van je rekening, maar dat zegt nog niets over hoeveel de zorg kost. Mensen hebben geen idee wat te bijkomende kosten zijn. Zoals bijvoorbeeld het inkomensafhankelijke deel en de AWBZ-premie die op het salaris wordt ingehouden. Veel mensen hebben geen idee hoeveel ze daarvoor afdragen.

Ook weten mensen niet hoeveel een behandeling werkelijk kost. Dat is vaak moeilijk te achterhalen. Het SCP had diepte-interviews met 31 mensen uit verschillende inkomensgroepen en met een verschillend opleidingsniveau. Uit die gesprekken bleek dat veel mensen de werkelijke kosten van hun behandeling graag zouden willen inzien. Daarmee zouden ze niet alleen kunnen controleren of een arts niet te veel declareert, maar ook zouden ze daardoor minder snel naar de dokter gaan.

“De overheid doet er goed aan om veel meer inzicht te geven in de kosten van de zorg en de financiering ervan”, concluderen de onderzoekers van het SCP. “Nu blijven de kosten nog te vaak buiten de discussie, wat mede een reden is dat zij onbeheersbaar worden.”

Opvallend is dat vooral langere inkomens nu al denken meer geld kwijt te zijn aan de zorg. Midden-inkomens zouden best meer willen bijdragen, maar alleen als de zorgkosten daarmee afnemen door bijvoorbeeld het basispakket te verkleinen en bureaucratie in de zorg afneemt. Hogere inkomens eisen ook een efficiëntere werkwijze, maar zijn dan best bereid ook iets meer te betalen.

De afgelopen jaren zijn de zorgkosten opgelopen. Sinds de invoering van de zorgtoeslag in 2006 zijn die uitgaven jaarlijks nog verder toegenomen. In totaal bijna met 90 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het afgelopen jaar keerde de overheid voor 4,7 miljard euro uit aan zorgtoeslag, bijna 0,9 miljard meer dan in 2010.

Metronieuws: Zorgkosten zijn veel mensen een raadsel

Trouw: Uitgaven zorgtoeslag flink omhoog

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (99)