Laatste update 17:02
6

Hans Asperger verantwoordelijk voor nazi-moord op honderden kinderen

Hans Asperger, de Oostenrijkse kinderarts die zijn naam gaf aan het syndroom van Asperger, was een actief deelnemer aan de praktijken van het naziregime. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Autism. Asperger verleende zijn medewerking aan het euthanasieprogramma voor mensen die door de nazi’s minderwaardig werden geacht. Honderden kinderen vonden door rechtstreeks toedoen van Asperger de dood.

Speculaties rondom het naziverleden van Hans Asperger dateren al uit de vroege jaren 90 nadat zijn werk in het Engels vertaald werd. Vaak werd echter aangenomen dat Asperger zijn werk simpelweg voortzette onder het naziregime, maar er geen expliciete steun aan verleende. Uit onderzoek in het Oostenrijks staatsarchief blijkt nu dat Asperger inderdaad geen lid was van de nazipartij, maar wel voorstander was van etnische zuivering door middel van gedwongen sterilisatie.

Asperger, een pionier op het gebied van onderzoek naar het autistisch spectrum, verwees met grote regelmaat kinderen door naar de beruchte Am Spiegelgrundkliniek bij Wenen, waar het euthanasieprogramma door de nazi’s werd uitgevoerd. Daarbij ging het om kinderen met autisme, een handicap, of kinderen uit zogenaamde asociale gezinnen. De ouders werden gedwongen hun kinderen af te staan voor “behandeling”. Bijna 800 door Asperger doorverwezen kinderen werden tussen 1940 en 1945 in de kliniek vermoord, de ouders kregen maanden later te horen dat hun kind was overleden aan een longontsteking.

Hoewel uit het onderzoek niet blijkt dat Hans Asperger bewust aanstuurde op euthanasie voor de kinderen die hij allen omschreef als “autistische psychopaten”, was het wel zijn diagnose die de kinderen noodlottig werd. Ook is nergens uit Aspergers onderzoek gebleken dat hij bij zijn onderzoek en diagnose het welzijn van de kinderen voor ogen had. Ook na de val van het naziregime bleef Hans Asperger diagnoses stellen die extreem problematisch uitpakten voor zijn patiënten.

Volgens onderzoeker Herwig Czech van de Medische Universiteit in Wenen is er ondanks de nu aangetoonde betrokkenheid bij het naziregime en de dood van honderden kinderen, geen reden om Aspergers onderzoek naar autisme zelf in twijfel te trekken. Czech vindt dan ook dat er geen enkele reden is om de term Asperger uit het medisch lexicon te schrappen.

Bronnen: The Guardian, NOS / Foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (6)