Laatste update 10 mei 2019, 16:30
212

Hans Brusselmans verdeelt SP

De partijtop van de SP mag dan in zijn nopjes zijn met de Europese campagnespot waarin een twee minuten durende persiflage van PvdA’er Frans Timmermans wordt neergezet, niet iedereen binnen de partij is gediend van de frontale aanval. Bij diverse partijafdelingen door het land heen steken SP-politici hun afkeur niet onder stoelen of banken, wat weer tot gevolg heeft dat de partijtop de lokale afdelingen onder druk zet om de kritiek te smoren.

‘Nee, wij zijn hier niet blij mee als fractie SP Oude IJsselstreek,’ zegt fractievoorzitter Heini Peters in het AD: ‘Wij vinden dat je politiek moet bedrijven op de inhoud en in een campagne niet iemand persoonlijk moet aanvallen, op een manier die diep onder de gordel is.’ De lokale fractie liet woensdag direct in een Facebookbericht weten niet achter de aanval op Timmermans te staan. Het duurde niet lang of er werd vanuit de partijtop gedreigd met maatregelen als het Facebookbericht niet direct werd verwijderd. SP Oude IJsselstreek heeft het bericht laten staan. Daarnaast zegt Peters zelf contact te hebben opgenomen met de PvdA-fractie in de regio: ‘dat dit een aanval van links op links is, neem ik de partijtop nog het meest kwalijk.’

Ook in Oss, thuisbasis van de familie Marijnissen, valt ‘Hans Brusselmans’ niet goed. ‘Dit valt ons rauw op het dak,’ laat fractievoorzitter Jan Zoll weten tegenover de Volkskrant: ‘Het is een te negatieve campagne die gevoerd wordt. In de video gaat het over anderen, niet over ons. Dat vind ik verkeerd.’ En in Rotterdam zegt fractievoorzitter Aart van Zevenbergen: Ik kan dit niet verdedigen. We vallen links aan, maar het probleem zit op rechts. Dan moet je solidair zijn.’

Al in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen besloot de SP het over een populistische anti-Europa-boeg te gooien, ogenschijnlijk om gelijkgestemde ‘tegenstemmers’ weg te lokken bij partijen als de PVV en nieuwkomer Forum voor Democratie. Dat mislukte jammerlijk en de SP werd bij die verkiezingen gehalveerd. De partijtop concludeerde daarop niet dat de tactiek had gefaald, maar dat de strijd om de tegenstemmer juist opgevoerd moest worden. Of zoals de partijtop beloofde, dat ‘de handrem eraf zou gaan’.

Behalve kritiek is er ook veel lof binnen de partij voor de campagne. Zo kan fractievoorzitter Bram van Boven van SP Den Bosch ‘zich helemaal vinden’ in de aanval op Frans Timmermans. Volgens hem laat het filmpje duidelijk zien hoe de partij erin staat. In Groningen wordt de campagnespot ‘uitermate geslaagd’ genoemd. ‘Hans Brusselmans is het symbool van een Europese elite die niet wil luisteren. Gezien de reacties legt het de vinger precies op de zere plek,’ aldus fractievoorzitter Jimmy Dijk. Fractievoorzitter van de SP in Apeldoorn Sunita Biharie zegt op Twitter niets te begrijpen van de ophef omdat de SP ‘altijd al populistisch’ is geweest. Ook schrijft ze de PvdA helemaal niet als linkse bondgenoot te zien. Gerrie Elfrink van de SP Arnhem heeft maar één probleem met het filmpje: het had van hem veel eerder mogen verschijnen.

Update vrijdag 16.00 uur:
De anti-Timmermanscampagne dreigt overigens nog een staartje te krijgen: in de video is een trekpop te zien die bestaat uit twee tekeningen van verschillende cartoonisten, waaronder Ruben L. Oppenheimer. Voor het gebruik van die afbeeldingen is geen toestemming gevraagd. Oppenheimer eist vrijdag dat de SP de campagnespot voor 16.00 uur verwijdert van internet. Daar lijkt de SP gehoor aan gegeven te hebben, want de link werkt niet meer. De SP heeft de trekpop in het filmpje door een ander model vervangen met het hoofd van D66-voorman Rob Jetten.

Geef een reactie

Laatste reacties (212)