Laatste update 21:26
54

PvdA-voorzitter Hans Spekman onder vuur: ‘Moet opstappen’

Hans Spekman, de voorzitter van de PvdA, staat onder vuur. De roep om zijn opstappen klinkt sinds de verkiezingsnederlaag van zin partij steeds luider. Spekman was verantwoordelijk voor de campagne, maar die zou niet aansluiten bij de tijdsgeest. Dat schrijft althans vertrekkend PvdA-Kamerlid Jan Vos in een ingezonden stuk in de Volkskrant. Volgens Vos zou Spekman terugwillen naar de negentiende eeuw. “De arrogantie van ons leiderschap is soms ongekend”, aldus Vos, die tevens niet schroomt om hard uit te halen naar Lodewijk Asscher, die zich naar zijn zeggen gedroeg ‘als een regent uit de vorige eeuw’. Over de campagne schrijft Vos onder meer:

De campagne was niet goed. Er was geen aansluiting bij de tijdgeest. Niet in vorm, niet in inhoud. Waar VVD, D66 en GroenLinks met nieuwe vormen experimenteerden bleef de PvdA regentesk en gebruikte trucs uit de oude doos.

In Enschede zijn PvdA’ers officieel in actie gekomen om het aftreden van Spekman te bewerkstelligen. De PvdA Enschede heeft een motie ingediend om te stemmen over de positie van de partijvoorzitter. Zaterdag wordt dan ook in de landelijke ledenraad over de motie – waarin wordt gevraagd het vertrouwen in de partijvoorzitter op te zeggen – gestemd. “Zowel bij een positieve als negatieve uitspraak geeft dat een helder perspectief voor de toekomst”, aldus de Enschedese fractievoorzitter Laurens van de Velde. Van de Velde:

Het gaat er niet om wat ik persoonlijk van de situatie vind. Maar op sociale media valt wel te lezen dat veel leden vinden dat er dingen niet goed gegaan zijn deze campagne. En eerlijk gezegd denk ik inderdaad dat iemand in zijn positie andere afwegingen had moeten maken. Het gaat er nu om dat we duidelijk uitspreken wat we vinden. Spekman is nooit gekozen: bij de verkiezingen voor een partijvoorzitter was er geen tegenkandidaat. maar het is nu tijd om daar een goede discussie over te voeren.

De PvdA leed bij de verkiezingen woensdag een recordverlies. De sociaal-democraten verliezen maar liefst 29 zetels en gaan van 38 naar 9. Het verlies is historisch: niet eerder verloor een partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in één klap zoveel zetels.

Spekman wordt verantwoordelijk gehouden voor een matige campagne en een geforceerde lijstrekkersverkiezing, waarin Asscher het opnam tegen voormalig partijleider Diederik Samsom. Die verkiezing moest de achterban weer enthousiast maken, maar dat werkte averechts, vind ook de Rotterdamse PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb. De manier waarop de partij de leider heeft gekozen is volgens hem niet de juiste. “De manier van verkiezing moet heroverwogen worden”, zegt hij. “Ik vind zo’n verkiezing niet de goede manier om een partijleider te kiezen. Dat je dan andere kandidaten moet afvallen.”

Spekman heeft al aangekondigd op te zullen stappen als de leden dat van hem vragen. “Het is ondenkbaar dat onze partijvoorzitter zijn conclusies niet trekt en daarvan de consequenties aanvaardt”, schrijft Jan Vos nu.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)