Laatste update 12:30
32

Hans van Manen weigert Turkse eretitel ‘Choreograaf van de Eeuw’

Turkije wil de Nederlandse choreograaf Hans van Manen (83) graag eren en hem uitroepen tot ‘Choreograaf van de Eeuw’. An sich al heel bijzonder, aangezien Van Manen zelf nog nooit in Turkije heeft gewerkt. Daar komt nu bij dat Van Manen om politieke redenen heeft besloten de eretitel te weigeren.

De Turkse Staatsopera en -Ballet wilden van Manen komende maand tijdens het internationaal balletfestival in Istanbul eren met de titel ‘Choreograaf van de Eeuw’, maar Van Manen heeft bedankt. Tegenover NRC verklaart hij nu dat bijvoorbeeld de arrestatie van columniste Ebru Umar in april, meeweegt in zijn beslissing:

Ik heb ze het volgende gezegd. Zolang in Turkije kranten monddood worden gemaakt en journalisten die hun beroep uitoefenen in de gevangenis terechtkomen, kan ik deze prijs niet accepteren. Het ballet wordt gefinancierd door de Turkse staat. Ik kan die prijs daar niet los van zien.

Het is niet de eerste keer dat Van Manen een onderscheiding om politieke redenen weigert. Hij bedankte eerder voor de Grote Oostenrijkse Staatsprijs, omdat de extreemrechtse Jörg Haider aan de macht was. Ook weigerde hij in 1968 een Griekse prijs, vanwege de staatsgreep door de militaire junta en wees hij een cultuurprijs uit Portugal af, omdat dictator António de Oliveira Salazar aan de macht was.

Erdogan ontneemt parlementsleden immuniteit
De Turkse president lijkt er inmiddels een handje van te krijgen critici op verschillende manieren de mond te snoeren. Eén van de plekken waar nog kritiek geuit kan worden, was tot afgelopen dinsdag het Turkse parlement. Maar Erdogan ondertekende dinsdag een wet die het mogelijk maakt om parlementariërs hun immuniteit te ontnemen en daarmee de vervolging mogelijk te maken. De Volkskrant schrijft dat de wet vooral gericht is om de onschendbaarheid van parlementsleden van de pro-Koerdische HDP op te heffen.

De regerende AK-partij ziet de HDP als de politieke arm van de PKK waarmee het Turkse leger in het zuidoosten zware strijd voert. De HDP heeft 59 zetels in het parlement. De mensen op die zetels moeten nu allemaal vrezen voor vervolging.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)