40

‘Hardvochtige’ Nabestaandenwet nog eens onder de loep

Maatregelen van staatssecretaris Klijnsma leveren meer op dan verwacht

De korting van de nabestaandenuitkering valt mogelijk minder hard uit dan het kabinet onlangs aankondigde. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken sluit niet uit dat de maatregel een grotere bezuiniging oplevert dan de 74 miljoen euro die in het regeerakkoord is genoemd. Klijnsma gaat in het kabinet bespreken of ze dat geld kan gebruiken om de scherpe kantjes van het plan af te slijpen, zo meldt de Volkskrant woensdagmiddag.

Klijnsma (PvdA) zei niet precies hoe ze haar voorstellen wil aanpassen, maar had het over ‘maatwerk’. Ze onderstreepte wel dat de afgesproken bezuiniging van 74 miljoen per jaar gehaald moet worden, schrijft de Volkskrant.

Partijgenoot Roos Vermeij riep de staatssecretaris op de plannen aan te passen, omdat er niet voldoende politieke steun is. Behalve de coalitiegenoten PvdA en VVD zou alleen D66 het plan willen steunen. De nabestaandenwet dreigt het zoveelste kabinetsvoorstel te worden dat daardoor niet door de Eerste Kamer zou komen.

Volgens het regeerakkoord moeten weduwen en weduwnaars straks nog maar hooguit 1 jaar een uitkering krijgen als ze onvoldoende inkomsten hebben. Nu krijgen nabestaanden nog een uitkering tot hun jongste kind 18 jaar is. SP-Kamerlid Sadet Karabulut noemde het voorstel ‘buitengewoon hardvochtig’ en betitelde PvdA-staatssecretaris Klijnsma als ‘IJzeren Jetta’.

Volkskrant: Ingreep Nabestaandenwet wordt mogelijk verzacht

Foto-cc: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (40)