210

‘Hardwerkende Nederlander’ blijkt fabeltje

SCP haalt zelfbeeld onderuit ... Nederlanders onder Europees gemiddelde ... Veel vrije tijd

Nederlanders hebben van zichzelf het idee dat ze altijd druk zijn en heel hard werken maar dat zelfbeeld komt niet overeen met de werkelijkheid. Dat concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau op basis van een onderzoek naar tijdsbesteding in zestien Europese landen.

Het SCP zet in een persbericht de belangrijkste resultaten uit het rapport ‘Nederland in een dag, Tijdsbesteding in Nederland vergeleken met die in vijftien andere Europese landen’ op een rijtje:

– Nederlanders zijn niet zo druk als zij misschien zelf wel denken: ze besteden ongeveer 6 uur per dag aan werk, huishouden, opleiding en gezin, zo’n 50 minuten minder dan gemiddeld in de onderzochte zestien landen.

– Moeders besteden in alle landen meer tijd aan de kinderen dan vaders, zo ook in Nederland. Wel besteden Nederlandse vaders een kwartier langer dan gemiddeld aan verzorgende taken. Dit is zelfs iets langer dan vaders in de Scandinavische landen.

– Nederlanders hebben dagelijks ongeveer vijf en half uur vrije tijd (het weekend meegerekend). Dat is een half uur langer dan gemiddeld in de overige landen.

– Nederlanders zijn gemiddeld anderhalf uur per dag onderweg. Dat is een kwartier langer dan gemiddeld en het langst van de inwoners van de zestien onderzochte landen.

– Nederland is bij uitstek een fietsland: wij zitten ruim een kwartier per dag op de fiets. Belgen en Duitsers fietsen gemiddeld slechts 5 minuten per dag en de inwoners van de andere onderzochte landen nog minder. Nederlanders hebben dagelijks ongeveer vijf en half uur vrije tijd (het weekend meegerekend). Dat is een half uur langer dan gemiddeld in de overige landen. Noren, Belgen, Duitsers en Finnen hebben wat meer vrije tijd dan Nederlanders, Oost-Europeanen juist veel minder.

Gemiddelde tijd besteed aan verplichtingen (onderwijs, betaald werk, huishouden en zorg voor kinderen) in Nederland en vijftien Europese vergelijkingslanden, bevolking 20-74 jaar (in uren:minuten per dag)

cc-foto: Dave M

Geef een reactie

Laatste reacties (210)