5

‘Hare Maartje’ gaat na 40 jaar met pensioen

VIDEO - 'Je moet weggaan als nog een paar mensen het jammer vinden'

Maartje van Weegen neemt na 40 jaar radio en televisie afscheid van Hilversum. De presentatrice vindt het na veertig jaar mooi geweest. Ze werd bekend van meerdere journalistieke programma’s als het NOS Journaal, Nova, Buitenhof, Het oog op morgen en Ratel. Tot augustus vorig jaar maakte ze op werkdagen nog het radioprogramma De Klassieken op radio 4. In 2007 nam ze al afscheid van de televisie.

Hoe ga je weg na een succesvolle carrière? Die vraag heeft Maartje van Weegen zich vaak gesteld. In haar radioprogramma zei Solo-hornist Peter Dam eens: “Je moet weggaan als nog een paar mensen het jammer vinden.” In zijn persoonlijke statement kon ze zich wel vinden.

“Doorgaans als een gewoon iemand genoemd wordt in het journaal, ben je er niet meer of heb je een prijs gekregen. Ik ben er nog wel en heb geen prijs gekregen. Nouja, zo”, zei ze bij De Wereld Draait Door.

Van Weegen neemt graag afscheid als een gewoon mens, zoals ze gedurende haar carrière ook altijd is gebleven. Een gave waar ze een geliefde omroepster mee werd en ook een vriend van het koninklijk huis. ‘Maartje van de koningin’ werd haar bijnaam nadat ze onder meer prins Bernhard en prinses Juliana interviewde toen zij vijftig jaar getrouwd waren. Het was een openhartig interview waarin het koninklijk paar voor het eerst hun kwetsbare kant aan de buitenwereld toonden. Zo sprak Juliana afschuw van het protocol waarin ze zich gevangen voelde.

“Ik heb altijd geprobeerd niet als een machine te lezen”, zei Van Weegen bij DWDD. Daarbij herinnert ze zich de uitzending van het journaal dat ze presenteerde over de Eerste Intifada waarin Rabin opdracht gaf de botten te breken van Palestijnen die stenen gooiden. “Maar die militairen kregen die armen niet gebroken”, zegt Van Weegen, zichtbaar opnieuw aangedaan door het nieuwsfeit. “Op dat moment dat je dan het nieuws leest, vind ik dat mensen aan jou mogen zien dat je dat ook gruwelijk vindt. Op dat moment ben ik ook net als iedereen.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)