110

Harry van Bommel wil weg bij de SP, partij laat hem niet gaan

Oud-Kamerlid Harry van Bommel wil uitgeschreven worden bij de SP, de partij namens wie hij ruim 18 jaar parlementariër was. Dat meldt het AD. Hoewel Van Bommel zijn lidmaatschap al heeft opgezegd, laat de top van de partij hem vooralsnog niet gaan.

Partijvoorzitter Ron Meyer heeft bevestigd dat Van Bommel inderdaad op wil stappen, maar, zo zegt Meyer: ‘Ik weet niet wat er precies speelt, maar als Harry uiteindelijk wil gaan, kunnen we hem natuurlijk niet tegenhouden. Alleen, laten we eerst eens om tafel gaan met hem. Er is volop ruimte voor interne kritiek bij ons.’

Ook de kersverse fractievoorzitter Lilian Marijnissen zou sinds de opzegging van Van Bommel meermaals contact met hem hebben gehad. Tot een gesprek zou het nog niet gekomen zijn, omdat Van Bommel te druk is met zijn nieuwe baan als bestuursadviseur in Zwolle. Van Bommel zelf gaf geef commentaar aan het AD, omdat hij in zijn nieuwe functie als ambtenaar niet met de pers zou mogen praten.

In hoeverre er binnen de SP werkelijk ruimte is voor kritiek, zoals Meyer zegt, is de vraag. Vorig jaar verscheen het boek oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen waarin ze uit de doeken doet hoe er binnen de partij een angstcultuur heerst, vooral rond oprichter Jan Marijnissen. In het boek schrijft Gesthuizen hoe zij – terwijl haar overige collega’s zich stil hielden of de kant van Marijnissen kozen – steun vond bij Harry van Bommel.

cc-foto: SP

Geef een reactie

Laatste reacties (110)